Șansele unui conflict militar SUA-China „sunt foarte mari”, susține un republican de rang înalt

Șansele unui conflict militar SUA-China „sunt foarte mari”, susține un republican de rang înalt

Un republican de rang înalt din Congresul SUA a afirmat, duminică, că șansele unui conflict cu China cu privire la Taiwan „sunt foarte mari”, după ce un general american a stârnit consternare cu o notă în care atenționa că SUA vor lupta cu China în următorii doi ani, relatează Reuters .

Atât SUA, cât și Taiwanul vor organiza alegeri prezidențiale în 2024. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Într-o notă, care era datată la 1 februarie, însă publicată vineri, generalul forţelor aeriene Mike Minihan, a scris: „instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025".

Sper să se înșele... Cred totuși că are dreptate”, a afirmat, duminică pentru Fox News Mike McCaul, noul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților a SUA.

Părerile generalului nu reprezintă statisticile Pentagonului, însă indică îngrijorarea la cel mai înalt nivel al armatei americane cu privire la o posibilă încercare a Chinei de a exercita controlul asupra Taiwanului.

Atât SUA, cât și Taiwanul vor organiza alegeri prezidențiale în 2024, ceea ce ar putea crea o oportunitate pentru China de a întreprinde o acțiune militară, a mai precizat Minihan.

McCaul a afirmat că, în cazul în care China nu reușește să preia controlul asupra Taiwanului fără vărsare de sânge, atunci „după părerea mea, se vor uita la o invazie militară. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru”.

El a învinuit administrația președintelui american Joe Biden că a dat dovadă de slăbiciune, după retragerea din Afganistan , care ar putea face războiul cu China mai probabil.

„Șansele sunt foarte mari să asistăm la un conflict cu China, Taiwan și Indo-Pacificul”, a afirmat McCaul.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat la începutul acestei luni că se îndoiește că intensificarea activității militare chinezești în apropierea Taiwanului reprezintă un semn al unei invazii iminente a insulei de către Beijing.

Un oficial al Pentagonului a afirmat, sâmbătă, că afirmațiile generalului „nu sunt reprezentative pentru punctul de vedere al Departamentului cu privire la China”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia