Șapte tipuri de ulei care sunt sănătoase pentru inimă. Cum să le folosești pe fiecare

Șapte tipuri de ulei care sunt sănătoase pentru inimă. Cum să le folosești pe fiecare

Există multe tipuri de ulei de gătit, unele mai bune, altele mai puțin recomandate. Totuși, din gama atât de variată e destul de greu de ales. Iată ce spun specialiștii despre uleiurile de gătit și care sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră.

Ulei de semințe de in FOTO Shutterstock

Unele dintre ele sunt recomandate pentru prăjire îndelungată, sau la temperaturi ridicate. Altele, dimpotrivă, sunt recomandate la salate sau preparate reci, fără să fie prăjite.

Ulei de avocado

Uleiul de avocado este excelent pentru grătar, prăjit, prăjire la tigaie și coacere. Poate fi folosit ca ulei de finisare ușor, pentru dressinguri sau maioneză de casă. Sănătos pentru inimă și ochi, uleiul de avocado are proprietăți antiinflamatorii. Poate înlocui untul sau margarina. Acidul oleic din uleiul de avocado îl face foarte rezistent la oxidare, ceea ce înseamnă că nu va râncezi la fel de repede ca multe alte uleiuri.

De asemenea, are un punct de fum ridicat (temperatura la care uleiul începe să se degradeze sub acțiunea căldurii), ceea ce îl face o alegere optimă pentru gătitul la temperaturi înalte. Poate rezista la temperaturi ridicate fără să se descompună și să-și piardă beneficiile pentru sănătate.

Ulei de cocos

Acest ulei cremos poate fi folosit ca înlocuitor al untului și este cel mai bun la temperaturi de gătit scăzute sau moderate. Conține grăsimi saturate sănătoase și are un gust dulce, de nucă, ideal pentru prăjire sau coacere, potrivit Farmers almanac.

Uleiul de nucă de cocos conține trei compuși - acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic - care îl fac util ca antimicrobian, antioxidant, antifungic, antibacterian și hidratant.

Ulei de porumb

Gustul ușor dulce al uleiului de porumb este un adaos excelent pentru produsele de patiserie și este potrivit pentru grătar, prăjire sau gătire la foc mic. Totuși, acest ulei poate accentua inflamațiile, așa că trebuie folosit cu moderație.

Ulei de măsline extra virgin

Uleiul de măsline extravirgin este cel mai bine folosit la rece și funcționează bine în sosuri și marinade, precum și ca dressing pentru paste. Acest ulei presat la rece are vitamine și minerale sănătoase pentru inimă și oferă o aromă bogată și fructată.

Ulei de măsline

Tot o opțiune sănătoasă pentru inimă, uleiul de măsline "obișnuit" are mai puțini antioxidanți decât cel presat extravirgin și este o opțiune cu aromă moderată pentru gătit la foc mic, sosuri și marinate. Folosiți uleiul de măsline ca finisaj pentru salate și paste făinoase, de asemenea.

Uleiul de semințe de in

Un ulei sănătos care ajută la reducerea colesterolului, uleiul de in este bogat în acizi grași omega-3 și are un gust de nucă sau ușor amar. Este cel mai bun în sosuri sau smoothie-uri, dar trebuie folosit cu moderație.

Uleiul din semințe de struguri

Cu o aromă ușoară și neutră, uleiul de semințe de struguri poate fi folosit pentru multe tipuri de gătit, de la marinade la prăjire și coacere. Cu multă vitamina E și antioxidanți, acest ulei este o opțiune sănătoasă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale