SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 octombrie

Ortodoxe
Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Greco-catolice
Sf. m. Prob, Tarah şi Andronic.

Romano-catolice
Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.



Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 12 octombrie.

Au suferit martiriul în timpul persecuţiilor lui Diocleţian (284-305), în Tarsul Ciliciei (locul de naştere al Sfântului Apostol Pavel, Tars se află astăzi în sudul Turciei).

Născut în Claudiopol, o cetate din Siria, Tarah era de neam roman şi a fost ostaş. Pentru faptul că era creştin a cerut să fie eliberat din armată.

Tarah era cel mai în vârstă dintre cei trei Sfinţi Mucenici. Prov era din Tracia, iar Andronic era fiul unuia dintre cei mai de frunte cetăţeni ai Efesului.

Au fost duşi la judecată înaintea antipatului Maxim (care avea şi rolul de judecător) şi, refuzând să-şi lepede credinţa în Hristos, au fost torturaţi şi scoşi în văzul mulţimilor pentru a fi sfâşiaţi de animalele sălbatice.

"Cruţă-ţi bătrâneţile tale şi ascultă porunca împăraţilor noştri ca să ai cinste de la mine. Apropie-te şi jertfeşte zeilor noştri, de vreme ce şi împăraţii care stăpânesc lumea se închină lor", îl îndemna judecătorul pe Tarah. Şi Sfântul Tarah a răspuns: "S-au rătăcit, fiind înşelaţi de Satana". (vol. "Vieţile Sfinţilor")

Atunci Antipatul a zis către slujitori: "Sfărmaţi-i fălcile, căci grăieşte împotriva împăraţilor, spunând că aceştia s-au rătăcit". (vol. "Vieţile Sfinţilor")

În timpul anchetei, îndemnat fiind să jertfească zeilor, Tarah a făcut cunoscută credinţa sa în Sfânta Treime: "Nu sunt mare vorbitor, dar grăiesc adevărul; tot aşa am crezut şi acum şaizeci şi cinci de ani şi de la adevăr nu mă îndepărtez". (vol. "Vieţile Sfinţilor")

În cele din urmă, pentru că animalele nu s-au atins de ei, au fost tăiaţi cu săbiile, la ordinul stăpânitorului. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria