SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 aprilie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 aprilie

Ortodoxe
Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent

Greco-catolice
Sf. m. Crescent

Romano-catolice
Vinerea Sfântă (Patima şi moartea Domnului) (post şi ab.)
Sf. Damian de Veuster, pr.


Sfinţii Apostoli Aristarh, Pudens şi Trofim sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 15 aprilie.

Cei trei Sfinţi Apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbeşte în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei, 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaş pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Sfinţii Aristarh, Pud şi Trofim au fost martirizaţi în anii 65 sau 67, în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul roman Nero, fiind tăiaţi cu sabia. Sunt prăznuiţi împreună pe data de 15 aprilie şi cu toţi cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

* Sfântul Mucenic Crescent, pomenit astăzi, a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Când a fost prins de persecutori, în timpul în care creştinii erau prigoniţi, era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată şi la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: "Sunt creştin!". A primit moarte martirică după ce a fost mult chinuit. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /