SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

Greco-catolice
Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie

Romano-catolice
Ss. Marius şi Marta, soţi m.


Sfinţii Cuvioşi Macarie cel Mare (Egipteanul) şi Macarie Alexandrinul sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie.

Sfântul Macarie cel Mare s-a născut în partea de nord a Egiptului, într-o familie creştină, tatăl său fiind preot. Avraam era numele tatălui Sfântului Macarie, iar mama sa se numea Sara. Viaţa acestora era împletită cu înfrânarea şi cu postul, cu rugăciunile şi cu privegherea, cu milosteniile şi cu primirea de străini şi cu multe alte fapte bune.

Sara a zămislit la bătrâneţe şi venind vremea a născut un fiu de parte bărbătească şi i-au pus numele Macarie, care se tâlcuieşte "fericit", şi l-au luminat cu Sfântul Botez. Sfântul Cuvios Macarie a fost căsătorit, întâmplându-se însă să moară atât soţia, la puţin timp după nuntă, cât şi părinţii săi, a părăsit locurile natale şi s-a făcut monah.

După o mare ispită, care i-a produs multă tulburare, a decis să meargă în pustia "cea mai adâncă", în pustiul ce se numea Sketis.

Despre Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, Patericul egiptean consemnează o serie de apoftegme:

"A zis avva Macarie: de ne vom aduce aminte de răutăţile ce ne fac oamenii, ridicăm puterea aducerii aminte de Dumnezeu. Iar de ne vom aduce aminte de răutăţile diavolilor vom fi nerăniţi".

"Întrebat-au unii pe avva Macarie, zicând: cum suntem datori să ne rugăm? Le-a zis lor bătrânul: nu este trebuinţă a vorbi multe, ci a întinde adeseori mâinile şi a zice: Doamne precum vrei şi precum ştii, miluieşte! Iar de îţi stă război asupră, zi: Doamne ajută-mi! Şi El ştie ce e de folos şi face cu noi milă".

Monah din prima generaţie a părinţilor retraşi în pustie, Cuviosul Macarie prezicea ucenicilor decăderea centrelor Nitria şi Sketis, atunci când acestea nu vor mai fi fost oaze de linişte: "Când veţi vedea că se zideşte chilie aproape de luncă, să ştiţi că aproape este pustiirea lui (Schitului); când veţi vedea copaci, să ştiţi că lângă uşi este; când veţi vedea copii, luaţi-vă cojoacele voastre şi fugiţi".

Sfântul Macarie a murit la o vârstă înaintată, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.

* Despre Sfântul Macarie Alexandrinul, pomenit în aceiaşi zi cu Sfântul Macarie cel Mare (Egipteanul), se spune că venea adeseori la acesta şi de multe ori umblau împreună prin pustie, pentru că aveau mare înţelegere între ei. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor", "Patericul", Episcopia Ortodoxă Română Alba-Iulia, 1990). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e