SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 decembrie

Ortodoxe
Sfinţii 10 Mucenici din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiepiscopul Neocezareei

Greco-catolice
Cei 10 Sf. m din Creta

Romano-catolice
Sf. Ioan de Kety, pr.

Sfinţii 10 Mucenici, pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 23 decembrie, au fost omorâţi în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, în insula Creta, în timpul împăratului Deciu (251-253).

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest şi Pompie din Iraclion.

Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinţii au fost prinşi de asupritori şi adunaţi în acelaşi loc. Au fost chinuiţi cu cruzime timp de 30 de zile şi în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duşi la judecată, au stat tari şi neclintiţi în credinţa pe care o aveau în Hristos: "pregătindu-se zi de judecată şi şezând ighemonul în divan, s-au adus răbdătorii de chinuri la întrebarea cea mai de pe urmă, fiind plini de îndrăzneală şi de suflet. Ighemonul se îndrăcea cu iuţimea şi cu nebunia, sârguitor fiind spre a-i tortura, ca să-i omoare cumplit, însă aceştia erau gata a răbda până la suflarea din urmă" (Vieţile Sfinţilor).

Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiaţi mucenicilor au luat sfintele trupuri şi le-au îngropat. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!