SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe
Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiţă Maria lui Cleopa

Greco-catolice
Sf. cuv. ep. m. Mihail

Romano-catolice
Sf. Dezideriu, ep. m.


Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 mai.

Sfântul Mihail a trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820) şi a ales de tânăr viaţa monahală. A fost călugărit împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei de patriarhul Tarasie al Constantinopolului. Acesta i-a trimis pe amândoi într-o mănăstire care era zidită lângă gura Pontului Euxin - Marea Neagră - unde, nevoindu-se, au câştigat îndrăzneală către Dumnezeu prin rugăciunile lor.

Având amândoi viaţă îmbunătăţită, au fost hirotoniţi episcopi, Sfântul Mihail în cetatea Sinade, iar Sfântul Teofilact în Nicomidia.

După urcarea pe tron a împăratului Leon Armeanul, a început persecuţia împotriva creştinilor ortodocşi din partea ereticilor iconoclaşti.

Patriarhul Constantinopolului a fost izgonit din scaunul arhieresc, iar mulţi dintre episcopii drept-credincioşi au fost surghiuniţi. Printre aceşti a fost şi Sfântul Mihail al Sinadei, care şi-a sfârşit viaţa în exil.

Sfântul Mihail a fost adus la împărat, învinuit fiind de faptul că certa cu îndrăzneală şi în cuvinte dure rătăcirea iconoclaştilor. În această situaţie, Sfântul Mihail "netemându-se de îngrozire, nici slăbindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: "Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos şi a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum şi ale celorlalţi sfinţi, şi mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc şi întru nimic o socotesc" (vol. ''Vieţile Sfinţilor'').

A fost exilat şi izgonit din loc în loc, răbdând multe şi amare mâhniri şi necazuri, până ce a ajuns în lărgimea cerească, unde a primit odihna cea veşnică.

* Sfânta Maria lui Cleopa, rudă a Maicii Domnului, L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos peste tot, a fost prezentă şi în timpul Sfintelor Sale Pătimiri.

I-a ajutat, alături de celelalte sfinte mironosiţe (femeile purtătoare de mir), pe Iosif din Arimateea şi pe Nicodim să coboare trupul Domnului de pe Cruce şi să-l aşeze în mormânt. Sfintele femei mironosiţe, în dimineaţa Sfintei Învieri, ducându-se să ungă cu miresme trupul Domnului, au găsit piatra răsturnată şi pe îngerul Domnului care le-a spus că Hristos a înviat. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale