SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie

Ortodoxe
Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, episcopul Romei, şi Petru, episcopul Alexandriei

Greco-catolice
Sf. papă m. Clement; Sf. Petru al Alexandriei

Romano-catolice
Ss. Martiri din Vietnam

Sfinţii Sfinţiţi Mucenici Clement, episcop al Romei, şi Petru, episcop al Alexandriei, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 24 noiembrie.

Sfântul Sfinţit Mucenic Clement s-a născut în Roma, părinţii săi, Faust şi Matilda, fiind nobili.

Sfântul Clement, împreună cu fraţii săi, Faust şi Faustinian, a fost ucenic al Sfântului Apostol Petru. A fost episcop al Romei şi a suferit în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor din timpul împăratului Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.

Privind la martiriul său, mulţimea de credincioşi a început să se roage pentru a li se arăta lor cinstitul trup al mucenicului. Rugându-se aceştia, s-a depărtat marea mult de ţărm, iar poporul mergând pe uscat a aflat o casă de marmură în chipul bisericii, unde zăcea trupul Sfântului, iar ancora cu care fusese înecat era aproape de dânsul.

Creştinii au vrut atunci să ia de acolo cinstitul şi sfântul trup al mucenicului, dar s-a făcut descoperire ucenicilor săi, dintre cei mai apropiaţi, să lase acolo trupul Sfântului; căci în fiecare an, la pomenirea sa, tot aşa se va depărta marea şapte zile, făcând cale pentru cei ce vor vrea să vină la închinăciune.

Multă vreme aşa s-a întâmplat şi multe şi nespuse minuni se săvârşeau prin rugăciunile Sfântului. Atunci când apele nu s-au mai retras, tot prin rugăciune moaştele Sfântului Clement s-au arătat pe apă, fiind luate de către credincioşi şi duse în cetate.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Petru, episcopul Alexandriei a păstorit în timpul persecuţiei împotriva creştinilor ordonate de Diocleţian (284-305). Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia şi Palestina, întărind pe creştini prin scrisori şi rugăciune.

A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, din ordinul împăratului Maximin (305-313), pentru că a reuşit să aducă pe mulţi păgâni la creştinism. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

2 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

3 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

4 VIDEO Soldații Rusiei se răscoală. Ce-a pățit un ofițer de top care i-a amenințat pe noii recruți: ”Sunteți toți carne de tun!”

5 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune