SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 octombrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 octombrie

Ortodoxe
Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis; Sf. Mc. Epimah
Duminica a 22-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 22 dR. Sf. ap. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, din cei 70; Sf. m. Epimah

Romano-catolice
Duminica a 31-a de peste an
Sf. Alfons Rodriguez, călug.


Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 31 octombrie.

Aceşti sfinţi apostoli sunt dintre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, consemnaţi în Epistolele Sfântului Apostol Pavel pentru lucrarea lor împreună la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16, 6-15).

Sfântul Stahie a fost aşezat episcop în Bizanţ de către Sfântul Apostol Andrei. Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de către Sfântul Apostol Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Au fost amândoi martirizaţi.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul, în Britania şi, mărturisind pe Hristos, au plecat din această lume.

* Sfântul Mucenic Epimah, originar din cetatea Pelusiu din Egipt, era un creştin râvnitor. A trăit în timpul guvernatorului Apelian, care chinuia creştinii din Alexandria.

Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins şi supus la chinuri. În timpul schingiuirilor, s-a apropiat de el o femeie care era oarbă de un ochi şi, căzând o picătură din sângele sfântului mucenic, ochiul i s-a vindecat. Sfântul Mucenic Epimah a primit sfârşitul său mucenicesc prin tăierea capului. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom