SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 ianuarie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 ianuarie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica

Greco-catolice
Sâmbăta după Botezul Domnului. Sf. cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. cuv. Domnica

Romano-catolice
Sf. Severin, abate


Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 ianuarie.

Sfântul Cuvios Gheorghe a trăit în Hozeva pe la sfârşitul secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea. Numele de "Hozevitul" vine de la numele chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva, care este săpată într-un perete de stâncă, pe locul unei străvechi aşezări monahale, situată la apus de Ierihon, pe valea pârâului Horat - Cherit - numit azi Hozeva. În preajma acestui pârâu a trăit Sfântul Prorocul Ilie, în timpul prigonirii lui de către regele Ahab.

Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru din părinţi binecredincioşi, având un frate care a intrat în monahism şi care a trecut la cele veşnice în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului.

După moartea părinţilor, Sfântul Gheorghe a fugit la o mănăstire din Creta a cărui stareţ era o rudă de a sa, apoi de aici s-a îndreptat la Locurile Sfinte, şi în cele din urmă a ajuns la fratele său, la Mănăstirea Koloman.

Stareţul de la Koloman nu l-a primit însă în obştea mănăstirii, dar l-a încredinţat stareţului Mănăstirii Hozeva unde s-a nevoit în rugăciune şi ascultare. După o vreme, Sfântul Gheorghe a plecat de la Hozeva şi s-a îndreptat din nou spre Mănăstirea Koloman, unde a vieţuit alături de fratele său, Iraclid.

Când fratele său s-a mutat la viaţa veşnică, Sfântul Gheorghe a mers iarăşi la Mănăstirea Hozeva, mănăstire pe care a mai părăsit-o o singură dată până la moartea sa, în timpul împăratului Focas (602-610), când perşii au cucerit Palestina.

Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăposteşte moaştele sale şi pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ - Hozevitul.

* Sfânta Cuvioasă Domnica s-a născut în Cartagina, Africa, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Ajungând la Constantinopol, a fost botezată de către patriarhul Nectarie (381-397). A intrat în monahism şi a fost diaconiţă la biserica patriarhiei. A trecut la Domnul în timpul împăratului Zenon (474-491), la o vârstă înaintată. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; https://basilica.ro) AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale