Sârbul care a inspirat revoltele de la Capitoliu: „Un patriot din Serbia, care iubește America, ne arată calea”

Sârbul care a inspirat revoltele de la Capitoliu: „Un patriot din Serbia, care iubește America, ne arată calea”

Cetățeanul sârb care l-a inspirat pe unul din liderii revoltei de la Capitoliu, pe 6 ianuarie, a emigrat în SUA după alegerile prezidențiale americane și continuă să încurajeze violența politică, au aflat reporterii BBC.

Aleksandar Savici a inspirat planul asaltului de la Capitoliu FOTO via BBC

Trebuie să simtă frică în momentul în care numără buletine false. Trebuie să-și pună întrebarea dacă vor ieși vii de acolo. Da, vă îndemn la violență. Dacă este singura cale, cui îi pasă”, spune într-o înregistrare doctorul în chime sârb Aleksandar Savici.

„Trebuie să facem acum ceea ce au făcut oamenii din Serbia când Miloșevici a furat alegerile. Să refuze să accepte rezultatul lor și să mărșăluiască în masă spre Capitol”, este mesajul cu care șeful miliției Oath Keepers a însoțit clipul sârbului distribuindu-l pe un grup de chat al grupării.

Rhodes le-a spus membrilor Oath Keepers că se află „în contact direct” cu Savici.

Activiștii din opoziția sârbă consultați de BBC au spus că stările de fapt din SUA și din Serbia, unde tulburările au dus la demisia lui Miloșevici în 2000 sunt „fundamental diferite”.

Înlăturarea lui Miloșevici s-a produs pe fondul războaielor iugoslave, exista o opoziție largă față de liderul sârb care măsluise numărătoarea voturilor pentru a se agăța de putere, în timp ce protestele populației au fost în mare măsură pașnice, cu unele episoade notabile de violență împotriva televiziunii publice și a clădirilor Parlamentului.

Prin comparație, chimistul a instigat la violențe îndemnându-i pe susținătorii lui Donald Trump să ia cu asalt sediilor instituțiilor guvernamentale americane și să oblige armata și forțeze de aplicare a legii să capituleze în fața protestelor.

Argumentul lui Savici

El a oferit și un argument bizar: țările din Estul Europei sunt încă dictaturi socialiste, iar SUA ar putea avea aceeași soartă în cazul în care rezultatul alegerilor nu ar fi fost schimbat cu ajutorul forței.

Clipul a avut un impact profund asupra șefului miliției Oath Keepers care la doar trei zile a lansat un apel la mobilizare: „Trebuie să mărșăluim cu toții la Washington D.C. și să-l susținem și să-l apărăm pe președintele Trump în timp ce luptă împotriva loviturii de stat în curs de desfășurare prin care se încearcă furtul alegerilor”.

„Un patriot din Serbia, care iubește America, ne arată calea”, a subliniat el, în timp ce a prezentat urun plan punct cu punct bazat pe revoluția din 2000: proteste pașnice, urmate de nesupunere civilă și de adunarea a milioane de oameni în capitală.

La procesul liderului miliției, procurorul american Jeffrey Nestler le-a adus în atenție juraților asemănările dintre postarea lui Rhodes și evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu, remarcând că acestea sunt „izbitoare”.

Chimistul sârb și soția sa s-au mutat în America un an mai târziu, potrivit istoricului de muncă și postărilor pe rețele de socializate.

Savici și-a luat doctoratul în Chimie la Universitatea din Belgard și a lucrat la instituții academice din Slovenia și din Franța. Jovanovici, soția lui a făcut studii postuniversitare în același domeniu.

Doctorul în chimie sârb a emigrat în SUA

După ce soții s-au mutat în America, aceasta a lucrat la un centru de cercetare a cancerului din Texas - până în iunie 2022, când ar fi fost concediată din motive neclare legate de vaccinurile anti-COVID-19.

Cuplul a refuzat să comenteze pentru BBC. Postările lor de pe o gamă largă de site-uri constau în mesaje anticomuniste, antivaccin, antisemite și teorii ale conspirației.

„Potențialul de/pentru violență este ceea ce a construit și susținut civilizația. Dintr-un motiv ciudat, oamenii occidentali au uitat acest fapt al realității”, scrie bărbatul pe Twitter.

Anul trecut, Savic a acceptat un interviu pentru site-ului de stânga „Talking Points Memo”, în care a negat că ar fi incitat la violență, spunând că „oamenii furioși” pot găsi inspirație în orice, de la „cărți” la „cântece rap”.

El a spus că a avut un scurt contact cu Rhodes, în timpul căruia acesta a repetat ceea ce a spus în videoclipurile sale. Și a mai spus că nu s-a întâlnit personal cu Rhodes sau cu vreun membru al Oath Keepers de când a ajuns în Texas și nici nu a fost interogat de forțele de ordine.

Chiar și după ce videoclipul său a avut o contribuție pentru a inspira acțiunile ilegale ale Oath Keepers pe 6 ianuarie, postările pe rețelele de socializare ale lui Savici și ale soției sale sunt pline de retorică violentă și antisemită și de teorii ale conspirației despre Covid-19 și insurecția din 6 ianuarie", spune Stephen Piggott, analist la Western States Center, o organizație non-profit care urmărește grupurile extremiste.

„În cei doi ani care au trecut de la insurecție, grupurile și indivizii antidemocrație continuă să pledeze pentru și să se angajeze în violențe politice la nivel național și local. De nenumărate ori, am văzut cum retorica violentă și dezumanizantă a accelerat ura și violența politică”, subliniază Piggott.

Nu este clar ce tip de viză are cuplul, dar Savici a scris recent pe Twitter despre lunga sa perioadă de așteptare pentru a obține un permis de muncă în SUA.

Cei doi au o afacere în domeniul fotografiei, iar anul trecut au lansat un proiect de studiu biblic pe canalul lor de YouTube, oferind pachete de abonamente între 5 la 100 de dolari pentru diferite niveluri de implicare și interacțiune directă.

Ei au susținut că proiectul lor are drept sursă de inspirație „prăbușirea în curs a civilizației occidentale".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…