Sărmanii oameni!/36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, în timp ce autoritățile dau din umeri: „Nu-i treaba noastră că s-a închis aeroportul din Sri Lanka”

Sărmanii oameni!/36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, în timp ce autoritățile dau din umeri: „Nu-i treaba noastră că s-a închis aeroportul din Sri Lanka”

Sărmanii oameni!/36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, în timp ce autoritățile dau din umeri: „Nu-i treaba noastră că s-a închis aeroportul din Sri Lanka”.

Cei 36 de srilankezi au ajuns duminică seară în aeroportul Otopeni din București, pentru a pleca în Sri Lanka, însă oamenii nu au cum să ajungă acasă. Muncitorii au ajuns pe aeroport, dar de aici nu au cum să se întoarcă acasă, relatează  Libertatea .

Nimeni nu pare să aibă habar ce trebuie să facă într-o asemenea situație. Poliția caută ambasada, care nu există, aeroportul s-a oferit să îi cazeze, însă doar dacă au bilete de avion, cu toate că nu au bani, nici curse spre Sri Lanka.

Prefectura Botoșani i-a trimis, pur și simplu, pe aeroport, fără să anunțe pe nimeni, iar poliția încerca să îi trimită înapoi în Botoșani. Oamenii se aflau și la ora 22 în parcarea aeroportului, în autocare. La început, nu aveau apă și mâncare, și nu exista nici un magazin deschis în aeroport. Ulterior, însă, angajații aeroportului au început să le aducă muncitorilor și apă, și mâncare.

Nimeni de la Otopeni nu știa de venirea lor Cei de la aeroport nu știau nimic de venirea lor, au fost așteptați doar de reporterii Libertatea. La două ore de la sosirea lor, la aeroport și-a făcut apariția și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Nu există niciun zbor spre Sri Lanka, nici măcar cu escală în Doha sau în altă oraș, deși Prefectura Botoșani a anunțat că îi va trimite cu un zbor în Sri Lanka. Au apărut la un moment dat 3 polițiști și 3 jandarmi. Nici aceștia nu fuseseră anunțati de venirea srilankezilor. I-au întrebat pe șoferi de unde i-au adus pe srilankezi și de ce i-au lăsat acolo.

„De unde i-ați adus? Cine v-a dat voie să îi lăsați aici în parcare?” au întrebat agenții. Șoferii au ridicat din umeri. Au zis că ei au contract doar ca să îi aducă aici, să îi lase și să plece, pentru că Prefectura a plătit doar pentru asta. Șoferii erau destul de recalcitranți pentru că voiau să se întoarcă în Botoșani. Polițiștii le-au zis că nu au voie să plece și să îi lase pe srilankezi. „Vă întoarceți cu ei de unde i-ați adus”, au spus polițiștii.

Agenții nu știau că Sri Lanka nu are ambasadă în România

Agenții au început să dea telefoane pe la fostul angajator, dar și la Inspectoratul General pentru Imigrări. Polițiștii nu știau că Sri Lanka nu are ambasadă în România, cea mai apropiată ambasada fiind în Polonia. Abia după o oră și jumătate de la sosire, aceștia le-au cerut oamenilor concediați permisele de ședere. După ce le-au verificat și le-au adus, le-au cerut din nou ca să facă copii.

Fostul angajator le-ar fi găsit cazare în București, dar vrea să și-o plătească oamenii

Polițiștii au contactat-o și pe Carmen Vlădescu, avocata fostului angajator. Femeia a zis că le-a găsit cazare în București, sectorul 2, dar că trebuie să își plătească singuri cazarea. Agenții i-au sugerat avocatei să vireze angajatorul banii, din salariile oamenilor, care nu au fost plătite în întregime. Avocata a refuzat să se deplaseze dimineață pentru a discuta cu muncitorii, deși aceștia îi solicitaseră prezența.

Srilankezii nu au voie să rămână nici în incinta aeroportului fără bilete de avion

Reprezentanții aeroportului au spus că muncitorii pot fi cazați în niște corturi în terminal, doar dacă au bilete de avion. Altfel, nu. Alți patru srilankezi au rămas să lucreze la fabrica de confecții, iar trei sunt internați la Spitalul Județean Botoșani.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...