Sărmaş (ADR): Ne dorim să nu mai avem în sistemul public angajaţi fără competenţe digitale de bază

Sărmaş (ADR): Ne dorim să nu mai avem în sistemul public angajaţi fără competenţe digitale de bază

România poate să devină ţara din Europa cu cea mai accelerată creştere a economiei digitale şi a societăţii, în general, iar în următorii patru ani vrem să nu mai avem în sistemul public nici măcar un angajat care să nu aibă competenţe digitale de bază, a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

"Ştim cu toţii că nu stăm extraordinar la competenţe digitale, deşi am avut un salt spectaculos şi abia aştept noul indice DESI (Digital Economy and Society Index, n.r.) de anul viitor. Avem un nivel de competenţe digitale undeva la 30% în rândul populaţiei. Aici există patru direcţii pe care ne axăm: educaţia digitală pe care o susţinem în şcoli, competenţele digitale pentru angajaţii din sistemul public, componenta de upskilling pentru IMM-urile din România şi procesul de formare al populaţiei. Ne dorim ca, în următorii patru ani, să nu mai avem în sistemul public nici măcar un angajat care nu are competenţe digitale de bază. România poate să devină ţara din Europa cu cea mai accelerată creştere a economiei digitale şi a societăţii în general", a spus Sărmaş.

În acelaşi context, şeful ADR a vorbit despre programele de finanţare de care beneficiază IMM-urile din România.

"Avem un program de transformare digitală a IMM-urilor din România. Au mai fost de-a lungul timpului diverse programe care au vizat fie start-up-uri, fie finanţări care includeau echipamente de IT&C, dar niciodată nu a existat o abordare ca aceasta. Demonstrăm astfel că statul, Guvernul reuşeşte să înveţe de la privat. Avem de-a face cu un program de transformare digitală pentru prima dată la modul real. Dacă până în prezent, toate proiectele erau scrise de către firme de consultanţă, de această dată proiectele care vor aplica în cadrul acestui program sunt scrise de firmele de consultanţă în parteneriat cu o companie de IT. Am inclus această expertiză IT pentru a nu transforma un program de finanţare pe fonduri europene pentru IMM-uri într-un program de finanţare de achiziţii doar de laptopuri sau doar de desktopuri sau doar de imprimante. Am obligat, practic, beneficiarii să-şi aducă expertiză din zona de IT&C care să le facă acea analiză de business, să le identifice sursele de venit, procesele, să facă optimizarea proceselor, să explice cum fac educarea clienţilor şi a propriilor angajaţi atunci când trec către digital", a explicat Sărmaş.

Acesta a adus în discuţie un al doilea program de finanţare dedicat companiilor inovative, al cărui buget se ridică la 50 de milioane de euro.

"Mai avem un program de finanţare extrem de important, pentru produse şi servicii inovative. Avem deja 120 de companii care au aplicat pentru acest program cu un buget de 50 de milioane de euro. Încurajăm această zonă de inovare cu speranţa că vom avea în România cel puţin una, două, trei companii care vor trece pragul de un miliard, astfel încât să devină Unicorn", a spus preşedintele ADR.

Googl e organizează, joi, evenimentul virtual de presă cu tema " Grow Romania with Google: Redresare Economică prin Digitalizare ". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”