Șase baloane misterioase au apărut deasupra Kievului

Șase baloane misterioase au apărut deasupra Kievului

Şase baloane ruseşti au apărut deasupra Kievului, a anunțat miercuri administraţia militară a capitalei Ucrainei, precizând că majoritatea acestora au fost doborâte de antiaeriana ucraineană.

Kiev în vreme de război FOTO Twitter

Baloanele ar fi purtat cu ele reflectoare unghiulare - ţinte false menite să deruteze antiaeriana - și echipamente de recunoaştere.

Administraţia militară a Kievului nu a precizat când au fost semnalate respectivele baloane, dar sirenele antiaeriene au răsunat miercuri în capitala Ucrainei.

„Conform informaţiilor în curs de clarificare, acestea au fost baloane care s-au deplasat în aer propulsate de vânt”, iar „scopul lansării baloanelor ar putea fi detectarea şi epuizarea apărării noastre antiaeriene”, menţionează sursa citată.

Cu puţin timp înaintea acestui anunţ, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Rusia ar putea folosi baloane cu reflectoare unghiulare ca o soluţie pentru a-şi proteja stocul de drone de recunoaştere.

„Dronele de recunoaştere precum Orlan-10 sunt acum folosite (de Rusia, n. red.) cu mai multă cumpătare şi ei se gândesc: de ce să nu folosim aceste baloane? Aşadar, iată că le folosesc”, a spus acest purtător de cuvânt la televiziunea ucraineană.

El a confirmat mai târziu că sirenele de raid aerian au fost activate miercuri la Kiev din cauza respectivelor baloane, transmite Reuters, potrivit Agerpres .

Baloane similare au fost observate începând de duminică în alte localități din Ucraina, inițial la Dnipro, apoi la Harkov.

Marți, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar din cauza unui obiect zburător suspect.

Apariţia unor baloane misterioase a devenit recent un subiect de tensiuni diplomatice între Statele Unite şi China. Statele Unite au doborât mai multe obiecte de acest fel şi acuză China că foloseşte baloanele în scop de spionaj, acuzaţii negate de regimul de la Beijing.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…