Satu Mare: Fost director APIA, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Satu Mare: Fost director APIA, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Viorel Pintea, fost director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, a fost condamnat printr-o sentință definitivă la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, el fiind prins în flagrant delict de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

"Reține ca temei al condamnării inculpatului Pintea Viorel la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită din perioada 22-24.11.2013, dispozițiile art. 289 alineat 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alineat 1 Cod penal și constată că inculpatului nu-i este aplicabilă cauza specială de reducere a pedepsei prevăzută de art. 19 din Legea nr. 682/2002", se arată în sentința definitivă a Curții de Apel Oradea, pronunțată marți.

Viorel Pintea a fost prins în flagrant, în noiembrie 2013, de procurorii DNA în timp ce primea 3.000 de euro de la un fermier. Procurorii au reținut în sarcina sa trei infracțiuni de luare de mită.

"În perioadele martie — mai 2012 și 22 — 24 noiembrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Pintea Viorel a pretins, în mai multe etape, de la un denunțător suma totală de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului. Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de inculpat în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță de vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Această sumă de bani a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012", au arătat procurorii DNA.

Totodată, potrivit anchetatorilor, denunțătorul i-a dat inculpatului Viorel Pintea, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care inculpatul i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie