Saune portabile și paturi king-size, descoperite într-o închisoare mexicană

Saune portabile și paturi king-size, descoperite într-o închisoare mexicană

Autoritățile mexicane au descoperit minifrigidere, acvarii și chiar saune portabile în închisoarea în care 49 de deținuți și-au pierdut viața în cursul revoltei de la Monterrey, a aflat duminică AFP. Directoarea penitenciarului Topo Chico de la Monterrey, în statul Nuevo Leon (nordul Mexicului), precum și supeintendentul închisorii au fost arestați ca urmare a revoltei izbucnite joi, fiind acuzați că nu au impus respectarea regulamentului intern.

Un gardian este, de asemenea, urmărit penal pentru că a ucis un deținut.

Liderul cartelului Los Zetas, Ivan Hernandez Cantu, alias 'El Credo', beneficia în celula sa de un pat king-size, un mare ecran plat și o baie luxuoasă, a indicat sâmbătă procurorul statului după răscoală.

'În momentul atacului, el era împreună cu o femeie', a adăugat unul dintre anchetatori.

Potrivit autorităților, bătălia s-a declanșat pentru controlul asupra închisorii între Hernandez și un alt lider al acestui cartel, Juan Pedro Zaldivar Farias, alias 'Z-27'.

Cele mai multe victime fuseseră ucise cu armă albă sau cu lovituri de bastoane în cursul confruntării.

Poliția a reluat 'controlul asupra închisorii și a pus capăt autoguvernării exercitate de liderii grupurilor criminale cu complicitatea anumitor autorități', a indicat guvernul statului într-un comunicat.

Închisoarea avea 'celule luxuoase' cu aer condiționat, minifrigidere, televizoare, acvarii și saune portabile, care au fost confiscate, se menționează în document.

Existau standuri de hrană, magazine și chiar un bar, administrate de deținuți.

Autoritățile au mai descoperit sute de reprezentări ale Sfintei Morți (Santa Muerte), o figură scheletică respinsă de Vatican, dar venerată de traficanții de narcotice, care atrage tot mai mulți fideli în Mexic.

'Toate aceste privilegii aparțin trecutului', a declarat responsabilul Securității publice a statului, Cuauhtemoc Antunez.

Circa 3.800 de deținuți, printre care membri ai cartelului, dar și suspecți în așteptarea judecării, se aflau în această închisoare în momentul răscoalei. Penitenciarul este suprapopulat în procent de 35 % față de capacitatea normală.

Autoritățile au transferat 233 de deținuți, între care și cei doi lideri rivali ai cartelului Zetas, spre alte închisori.

O primă inspecție, în ziua următoare masacrului, permisese descoperirrea și confiscarea a zeci de cuțite, ciocane și droguri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria