Scandal de corupţie în Spania: Fostul trezorier al Partidului Popular, condamnat la 33 de ani de închisoare

Scandal de corupţie în Spania: Fostul trezorier al Partidului Popular, condamnat la 33 de ani de închisoare

Justiţia spaniolă l-a trimis luni la închisoare pe fostul trezorier al partidului la putere în Spania Luis Barcenas, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupţie într-un proces care obligă guvernul să se confrunte cu o moţiune de cenzură, relatează AFP.

Fostul trezorier al Partidului Popular a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea "Gurtel", cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul conservator al lui Mariano Rajoy.

Tribunalul a urmat linia parchetului, care a cerut încarcerarea imediată a lui Barcenas, vorbind despre un risc de fugă, după condamnarea la 33 de ani de închisoare şi la o amendă de 44 de milioane de euro.

Doi foşti aleşi din acelaşi partid au fost şi ei trimişi la închisoare, înainte chiar de a face apel la verdict: fostul primar al oraşului Majadahonda, de la periferia Madridului, Guillermo Ortega (condamnat la 38 de ani de închisoare), şi un fost responsabil al regiunii Madrid, Alberto Lopez Viejo (31 de ani de detenţie).

Un număr de 29 de persoane - printre care numeroase cadre şi aleşi ai Partidului Popular - au fost condamnate în acest dosar la 351 de ani de închisoare în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani.

Tribunalul a ajuns la concluzia că între partid şi un grup privat s-a creat "un sistem autentic şi eficient de corupţie instituţională prin intermediul unor mecanisme de manipulare a contractelor publice".

Partidul nu a fost condamnat ca autor de delicte ci ca "beneficiar" de fonduri obţinute ilegal de aleşi şi va trebui să ramburseze 250.000 de euro.


Foto: (c) Juanjo Martin / EPA


Însă tribunalul a pus în discuţie "credibilitatea" ca martor la proces a lui Rajoy, care a negat "existenţa unei contabilităţi neoficiale în sânul partidului", "pe deplin acreditată", potrivit judecătorilor.

Verdictul procesului a făcut Partidul socialist, principala formaţiune de opoziţie, să depună o moţiune de cenzură care urmează să fie dezbătută joi şi vineri.

Această decizie intervine în contextul în care alte personalităţi, precum cumnatul regelui Inaki Urdangarin şi fostul director general al FMI Rodrigo Rato, condamnaţi în 2017 în Spania la pedepse cu închisoarea pentru corupţie, rămân în libertate în aşteptarea judecării apelului.

Alesul care a contribuit la dezvăluirea scandalului, Jose Luis Penas, s-a declarat în ceea ce-l priveşte "mândru de verdict", inclusiv de propria condamnare la peste 4 ani de închisoare.

Cu un reportofon ascuns în vestă, acest consilier municipal din Majadahonda a înregistrat timp de un an conversaţiile foarte compromiţătoare ale unui puternic antreprenor de care era apropiat cu responsabili ai Partidului Popular.

Înmânate poliţiei, aceste înregistrări au fost citate de nenumărate ori în timpul procesului ca probe copleşitoare.

Justiţia l-a condamnat pe Penas pentru că a primit bani de la acest antreprenor şi a favorizat anumite firme. El speră în clemenţa Curţii supreme la apel, în timp ce parchetul anticorupţie a anunţat că va sprijini o eventuală cerere de graţiere în favoarea sa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria