Scandal de hărţuire sexuală: Biden consideră că guvernatorul statului New York trebuie să demisioneze

Scandal de hărţuire sexuală: Biden consideră că guvernatorul statului New York trebuie să demisioneze

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că guvernatorul democrat al statului New York, Andrew Cuomo, ar trebui să demisioneze, după publicarea marţi a raportului unei anchete în care este acuzat de o serie de acte de hărţuire sexuală împotriva mai multor femei, relatează AFP şi Reuters.

"Cred că trebuie să demisioneze", a afirmat Joe Biden, de la Casa Albă, după publicarea raportului, reiterându-şi astfel poziţia exprimată anterior când a spus că Andrew Cuomo va trebui să demisioneze dacă acuzaţiile împotriva sa se vor dovedi adevărate.

Concluziile unei anchete de cinci luni cu privire la acuzaţiile de hărţuire sexuală împotriva guvernatorului democrat al statului New York relevă că acesta a "creat un climat de teamă" în serviciile sale şi a încălcat mai multe legi federale şi locale , a declarat marţi procuroarea generală a statului New York, Letitia James, citată de Reuters.

Ancheta a permis stabilirea faptului că Andrew Cuomo a pipăit, sărutat şi îmbrăţişat fără consimţământ şi a făcut comentarii neadecvate la adresa a 11 femei, încălcând astfel legea, a declarat Letitia James, ceea ce deschide practic calea pentru declanşarea urmării penale.

"În mod specific, ancheta a stabilit că guvernatorul Andrew Cuomo a hărţuit sexual foste şi actuale angajate cu atingeri nedorite şi non-consensuale şi a făcut numeroase comentarii ofensatoare", a spus Letitia James.

Procuroarea generală a indicat că anchetatorii au interogat 179 de persoane, inclusiv reclamante şi angajaţi ai executivului local din New York, iar ancheta a făcut posibilă creionarea "unei imagini clare şi profund tulburătoare" a ceea ce ea a descris ca fiind un "climat de frică". Cele mai multe dintre victimele lui Andrew Cuomo erau tinere, a spus ea.

Mai mulţi congresmani şi personalităţi ale Partidului Democrat au cerut, de asemenea, demisia lui Andrew Cuomo, ceea ce evidenţiază căderea spectaculoasă a guvernatorului care a devenit popular anul trecut în Statele Unite pentru gestionarea crizei sanitare generată de pandemia de COVID-19.

Într-o înregistrare video, difuzată la scurt timp după conferinţa de presă a procuroarei generale a New Yorkului, Andrew Cuomo (63 de ani) a negat orice fel de conduită necorespunzătoare şi a spus că nu intenţionează să demisioneze.

Această anchetă civilă, ale cărei concluzii sunt detaliate într-un raport de 168 de pagini, nu conduce direct la vreo urmărire penală împotriva lui Andrew Cuomo. Cu toate acestea, procurorul comitatului Albany a deschis o anchetă separată.

Raportul ar putea să compromită grav viitorul politic al guvernatorului, în funcţie din 2011 şi pentru care acesta este al treilea mandat.

Andrew Cuomo a calificat drept imprecise şi nedrepte concluziile anchetei, susţinând că acuzatoarele sale i-au interpretat greşit cuvinte şi gesturi. El spune că întotdeauna a avut intenţia de a se arăta doar "cald". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia