Scandal în Germania după ce Schroeder a mâncat caviar la ambasada Rusiei cu șefii AfD și cu fostul lider comunist al RDG

Scandal în Germania după ce Schroeder a mâncat caviar la ambasada Rusiei cu șefii AfD și cu fostul lider comunist al RDG

Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei, a iscat noi controverse după ce fotografii cu el la recepția de 9 mai de la ambasada Rusiei au fost scurse în presa germană, relatează The Guardian. Fostul șef de guvern a sărbătorit nu doar alături de reprezentanții regimului criminal de la Kremlin, dar și alături de lideri ai partidului de extremă-dreapta AfD și alături de ultimul lider din Germania de Est comunistă, Egon Krenz.

Conform informațiilor din presa germană, soții Schroeder au sărbătorit la ambasada rusă inclusiv alături de Egon Krenz, ultimul lider al Germaniei de Est comuniste. Acum în vârstă de 86 de ani, Krenz a fost succesorul de scurtă durată al dictatorului Honecker la conducerea RDG.

La scurt timp după ce a preluat puterea, Krenz a fost obligat să renunțe la ea, după căderea Zidului Berlinului. Ulterior, el a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare pentru rolul său în atrocitățile și crimele comise de regimul comunist, în principal pentru împușcarea celor care încercau să fugă din țară.

Printre alți oaspeți de la ambasada rusă s-au numărat și liderii partidului extremist AfD și membri importanți ai partidului Die Linke, de extremă stângă. Gerhard Schroeder și ceilalți oaspeți au fost serviți cu șampanie și caviar, conform informațiilor din presa germană.

Schroeder și-a menținut legăturile apropiate cu Kremlinul

Schroeder, care a fost șeful guvernului german între 1998 și 2005, a fost unul dintre cei mai mari susținători ai construcției gazoductului Nord Stream. De când a plecat de la putere, el a rămas extrem de apropiat de Kremlin, având numeroase funcții în companiile rusești Rosneft și Gazprom.

După ce și-a dat demisia din consiliul de administrației al Rosneft ca urmare a sancțiunilor europene împotriva Rusiei, Schroeder a fost văzut în Moscova în urmă cu un an de un reporter german.

„Am venit în vizită la Moscova câteva zile, e un oraș frumos”, spunea el atunci.

Fotografiile cu cuplul Schroeder și cu ceilalți oaspeți ai rușilor la recepția de 9 mai au fost trimise tabloidului german Bild. Pentru a intra la eveniment, ei ar fi trebuit să treacă pe lângă un protest împotriva invaziei rusești din Ucraina, o prezență permanentă în fața ambasadei statului agresor.

Un vechi jurnalist Bild, Franz Josef Wagner, l-a criticat dur pe Schroeder pentru prezența la eveniment.

„Fostul nostru cancelar savurează caviar în timp ce Putin măcelărește oameni, răpește copii și lasă femei să fie violate. Orice om sensibil poate să miroasă sulful din ambasada, mirosul morții. Gerhard Schroeder și-a pierdut simțul mirosului”, a scris el.

Pentru apropierea sa de Rusia lui Putin, Schroeder a ajuns să fie izolat în SPD. Fostul cancelar german a refuzat să denunțe invazia rusească, însă până acum, SPD nu a reușit să-l excludă, în ciuda unor încercări.

Liderul AfD, Tino Chrupalla a confirmat prezența la eveniment, la fel ca și predecesorul său, Alexander Gauland.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”