SCANDAL în Guvern! ALDE și PSD se contrează pe rachetelele antigrindină! Daea se declară depășit de situație! El, dobitocul, a rămas calat pe oi și cormorani, norii sunt prea sus!

SCANDAL în Guvern! ALDE și PSD se contrează pe rachetelele antigrindină! Daea se declară depășit de situație! El, dobitocul, a rămas calat pe oi și cormorani, norii sunt prea sus!

SCANDAL în Guvern! ALDE și PSD se contrează pe rachetelele antigrindină! Daea se declară depășit de situație! El, dobitocul, a rămas calat pe oi și cormorani, norii sunt prea sus! Conflict în Guvern între un ministru ALDE și unul PSD. Grațela Gavrilescu cere demiterea celor vinovați de faptul că nu s-a intervenit cu rachete antigrindină. Daea: Am lansat 16 rachete, dar norul era prea sus.

 Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a declarat miercuri, în urma criticilor lansate de vicepremierul Grațiela Gavrilescu (ALDE), că sistemul antigrindină a funcţionat marţi, 30 aprilie, fiind lansate 16 rachete la nivel naţional pentru protecţia culturilor, dar fenomenul meteo extrem s-a produs la o înălţime mult mai mare decât ar putea acţiona rachetele antigrindină.

 „Instalaţiile de antigrindină au funcţionat ieri (marţi, 30 aprilie n.r.). S-au lansat 16 rachete, dar, din nefericire, nu au putut stopa fenomenul, întrucât formaţiunea aceasta, norul respectiv care a declanşat acest prăpăd, s-a format undeva la 11.000 metri înălţime, aşa spun specialiştii, iar rachetele acţionează până la 8.000 de metri. Este prima dată când se înregistrează un asemenea fenomen. Este pentru prima dată în România când bate grindina înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiţi începând cu data de 15 aprilie, am activat centrul de comandă, s-au activat punctele de lansare, s-au lansat rachete din toate punctele de comandă, iar efectul a fost acesta, când natura este mai puternică decât ştiinţa noastră şi decât posibilităţile noastre de intervenţie. În Vrancea au fost lansate trei, dar acolo s-a rezolvat. Aici nu s-au rezolvat, la Prahova, pentru că au fost pe aceeaşi direcţie cu tornada”, a explicat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Întrebat cum comentează postarea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, care acuza că nu s-a intervenit eficient cu rachete antigrindină, şeful MADR a răspuns: „Eu nu comentez ce spune doamna vicepremier. Eu am spus ce am găsit la faţa locului ieri, azi-noapte, astăzi. Acum sunt la faţa locului”.

În ceea ce priveşte starea culturilor agricole, Daea a adăugat că este posibil ca în anumite zone să fie afectate, dar deocamdată nu poate oferi informaţii deoarece se efectuează verificări în teritoriu.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a postat marţi pe Facebook un mesaj în care cerea public demiterea celor care nu au intervenit eficient cu rachete antigrindină, în condiţiile în care avertizarea meteo, Cod portocaliu, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie „a fost dată din timp”.

„Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantaţii întregi de viţă-de-vie şi culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafeţe mari. Ploaia torenţială şi grindina au blocat traficul rutier şi şuvoaiele de apă au pătruns în curţi şi case… De ce nu s-a intervenit, eficient, cu rachete antigrindină? M-am informat şi avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost dată din timp, de către ANM. Cer public demiterea imediată a celor care nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu!”, scria Gavrilescu pe reţeaua de socializare.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi după-amiaza o atenţionare Cod portocaliu de grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi averse torenţiale pentru mai multe localităţi din judeţele Buzău, Prahova, Ialomiţa, dar şi Călăraşi, unde s-a produs, de altfel, şi o tornadă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?