Scandal în Iran, după ce a furnizat drone Rusiei: Contrazice politica „nici est, nici vest”

Scandal în Iran, după ce a furnizat drone Rusiei: Contrazice politica „nici est, nici vest”

Furnizarea de drone Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina, „contrazice politica „nici est, nici vest”, nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran”, a declarat Masih Mohajeri, un cleric conservator proeminent și redactor de ziar, relatează The Guardian .

Ucraina crede că Moscova a achiziționat 2.400 de drone din Iran FOTO Profimedia

Un fost ambasador iranian la Moscova a sugerat, de asemenea, că ministerul de Externe nu ar fi știut ce făceau Kremlinul și armata iraniană.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda utilizării lor pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, dar în weekend a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea războiului, o explicație care a fost respinsă de SUA și Ucraina.

Conflictul privind dronele reflectă o dezbatere mai largă de politică externă la Teheran cu privire la riscurile dezvoltării unor legături strânse cu Moscova. De asemenea, este neobișnuit, prin faptul că critica la adresa guvernului Iranului este condusă de un cleric conservator și un redactor de ziar.

În declarațiile preluate de alte ziare iraniene, Masih Mohajeri, scriind pe prima pagină a ziarului Jomhouri-e-Islami, a evidențiat trei lucruri pe care guvernul ar fi trebuit să le facă: să fi sfătuit Rusia să respecte reglementările internaționale care interzic invadarea teritoriului altor țări; să fi spus Rusiei încă de la începutul războiului că nu are dreptul să folosească în Ucraina dronele pe care i le-a furnizat; să fi menţinut relaţii mai strânse cu ţara invadată (Ucraina).

Adresându-se ministrului iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acesta a adăugat: „De ce nu ați anunțat Rusia după începerea războiului din Ucraina că nu are dreptul să folosească drone iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu ați condamnat în mod deschis Rusia pentru că a început războiul și de ce nu ați făcut un efort dublu de mediator între cele două părți pentru a pune capăt acestui război rău?

El a spus că Iranul ar fi putut juca acest rol fără a-și deteriora relațiile cu Rusia.

În weekend, Abdollahian a pus capăt săptămânilor de lașitate din partea Iranului în legătură cu dronele, recunoscând – în timp ce stătea alături de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Vershinin, în marja unei conferințe internaționale – că a furnizat un număr mic de drone înainte de război. El a spus că dacă Ucraina va dovedi că dronele sale sunt folosite în război, Iranul nu va fi indiferent.

Ucraina crede că Moscova a achiziționat 2.400 de drone din Iran, inclusiv drona distinctă Shahed-136 „kamikaze” în formă de triunghi, care se detonează la un impact.

Mohajeri a descris schimbarea de atitudine a ministrului de externe drept „un semn bun”. „Încă mai aveți timp să schimbați politica privind războiul din Ucraina”, a spus el, în articolul său din ziar. „Nu ar trebui să vă puneți toate ouăle în coșul rusesc. Această metodă contrazice politica „nici est, nici vest”, care este nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran.”

El a adăugat: „Cel mai puțin … în războiul din Ucraina, Iranul ar fi putut să negocieze mai întâi cu ambele părți prin formarea unui comitet de mediere pentru a le face să cadă de acord cu încetarea focului și încheierea războiului. Chiar în zilele începerii războiului, Teheranul ar fi putut să anunțe Moscova că nu are dreptul să folosească dronele furnizate de Iran în războiul cu Ucraina.”

Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins răspunsul Iranului. „Dovezile sunt clare: dronele vândute Rusiei sunt folosite împotriva civililor ucraineni. Poate că liderii Iranului au crezut că ar putea scăpa de consecințele secretului privind ajutorul la agresiunea brutală a Rusiei, dar nu au putut.

Un fost ambasador iranian la Moscova, Nematollah Izadi, a declarat că nu a existat o cooperare adecvată între părțile militare și diplomatice ale statului iranian, ministerul de externe neștiind despre acest lucru. Se pare că o parte a guvernului a considerat că este profitabil să vândă drone Moscovei pentru utilizare în război sau altfel, a spus Izadi și „se pare că am cedat unei operațiuni de înșelăciune a Rusiei, care, în opinia mea, nu servește intereselor noastre naționale”.

Consilier neoficial al echipei iraniene de negociere cu privire la viitorul acordului nuclear iranian, Seyed Mohammad Marandi, a exemplificat totuși opoziția față de Ucraina în anumite părți ale regimului, criticându-l pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru că i-a trimis felicitări noului- guvern israelian ales. „Când Zelenski spune „democrația reală în acțiune” și că cele două regimuri „ împărtășesc valori comune”, înseamnă că ambele tratează etnicii ruși din Ucraina subjugați și populația indigenă din Palestina cu un dispreț rasial similar”, a scris el pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...