Scandal în Parlamentul European. Încă un europarlamentar a „omis” să declare o excursie în Qatar

Scandal în Parlamentul European. Încă un europarlamentar a „omis” să declare o excursie în Qatar

Europarlamentarul belgian Marc Tarabella a recunoscut și el că a făcut o călătorie gratis în Qatar, pe care a omis să o declare. Declarația vine la câteva zile după ce Marie Arena a raportat o „omisiune” similară, în contextul scandalului de corupție din Parlamentul European.

Justiția belgiană a pus sub acuzare patru persoane pentru presupuse fapte de corupţie în beneficiul Qatarului, după care a cerut ridicarea imunităţii lui Marc Tarabella. Acesta este un apropiat al lui Pier-Antonio Panzeri, un fost deputat italian aflat în centrul scandalului de la Parlamentul European, de la domiciliul căruia au fost confiscate 600.000 de euro în numerar. Tarabella, a cărui locuinţă a fost de asemenea percheziţionată, neagă orice implicare, dar eurodeputatul socialist recunoaşte că a făcut o călătorie în februarie 2020 plătită de Qatar fără să o declare Parlamentului UE, aşa cum era obligat să facă.

„A fost invitat (...) la un congres. Organizaţia a fost cea care a plătit”, a declarat avocatul său, Maxim Toller, pentru postul belgian de televiziune RTL, citează Agerpres. „Încă nu a declarat-o (...). A plecat apoi în Ghana, apoi a fost pandemia de COVID (...). Colaboratoarea sa îi reaminteşte să facă acest lucru, dar termenul a trecut”, a explicat el, subliniind „realitatea din teren”.

Explicațiile avocatului pentru toate acuzațiile

„El va reglementa lucrurile (...). Nu există nimic ilegal în a avea o călătorie plătită de o organizaţie”, a insistat avocatul, subliniind că alesul „a mers să vadă construcţia stadioanelor şi a cerut să se întâlnească cu muncitorii”. Marc Tarabella subliniase în noiembrie în hemiciclu „evoluţia pozitivă” a drepturilor în Qatar - în numele „realpolitik-ului” şi ca o „încurajare”, potrivit lui Maxim Toller. De asemenea, avocatul a încercat să explice „ prietenia ” clientului său cu Pier-Antonio Panzeri. „Nu este un mic italian într-o trattoria (...). A fost ales de trei ori ca europarlamentar, (este) o persoană foarte respectată (...). Este foarte posibil ca acesta să-l fi sfătuit într-adevăr (pe Tarabella) să spună aşa ceva”, fără ca acesta din urmă „să-şi imagineze” că alesul italian „ar fi monetizat prietenia lor”.

Eurodeputată, excursie în Qatar nedeclarată

Miercuri, eurodeputata socialistă belgiană Marie Arena a recunoscut, de asemenea, că a omis să declare o misiune în Qatar în mai 2022, plătită de emirat, dând vina pe secretariatul său pentru „omisiune” şi referindu-se la „un document destul de complicat de completat”, potrivit declaraţiilor sale pentru presa belgiană.

Ea a demisionat în decembrie din funcţia de preşedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului European, funcţie deţinută anterior de Pier-Antonio Panzeri. „Această decizie a fost luată având în vedere atacurile politico-mediatice care aduc atingere imaginii mele”, precum şi „întregii activităţi desfăşurate în cadrul subcomisiei”, a explicat ea pentru agenţia Belga, reiterând că „nu are nimic să-şi reproşeze” şi că nu a făcut obiectul niciunei percheziţii sau cereri de ridicare a imunităţii sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

4 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”