Scandal în Polonia pe tema unui proiect de lege privind investigarea influenței ruse

Scandal în Polonia pe tema unui proiect de lege privind investigarea influenței ruse

Parlamentarii polonezi au adoptat vineri un proiect de lege privind crearea unei comisii care să analizeze influenţa rusă în ţară, informează Reuters.

Parlamentul Poloniei FOTO Getty Images

Parlamentul Poloniei FOTO Getty Images

Proiectul de lege a fost adoptat cu 234 de voturi pentru, 219 voturi împotrivă și o abţinere.

„Vrem ca legea asupra comisiei de examinare a influenţei ruse să intre în vigoare şi comisia să poată lucra”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al partidului Lege și Justiție (PiS), Rafal Bochenek.

„Dacă domnul Donald Tusk are ceva pe conştiinţă (...), ar trebui să-i fie frică”, a adăugat reprezentantul PiS, aflat la putere.

Ideea de a forma o comisie care să analizeze influenţa rusă în Polonia a fost, de fapt, propusă inițial de Donald Tusk, în 2022.

Însă opoziția liberală denunță acum proiectul de lege avansat de PiS, acuzând această formațiune naționalistă că încearcă să lanseze o vânătoare de vrăjitoare împotriva adversarilor politici într-un an electoral.

De cealaltă parte, PiS acuză Platforma Civică (PO) că a permis Poloniei să devină periculos de dependentă de combustibili fosili ruşi pe vremea când s-a aflat la putere, din 2007 până în 2015. Astfel, PiS a ridicat semne de întrebare dacă membrii PO erau sub influenţa Moscovei.

PO respinge aceste critici, în timp ce figuri din opoziţie au numit proiectul de lege „Lex Tusk”, folosind termenul latin pentru lege. Ei spun că această lege urmăreşte eliminarea fostului premier polonez Donald Tusk de pe scena politică înaintea alegerilor programate pentru octombrie sau noiembrie.

Comisia propusă de PiS ar urma să investigheze perioada 2007-2022 şi să aibă puterea de a le interzice persoanelor găsite că au acţionat sub influenţa rusă accesul la informaţii clasificate sau să lucreze în roluri unde ele sunt responsabile pentru fonduri publice timp de zece ani, descalificându-le efectiv din funcţia publică, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Ombudsmanul polonez pentru drepturile omului, Marcin Wiacek, a declarat că proiectul de lege este neconstituţional întrucât un organism public administrativ ar îndeplini funcţii ce ar trebui rezervate instanţelor de judecată.

Camera superioară a Parlamentului polonez, Senatul, a respins proiectul, poziţie ce a fost susţinută de o comisie parlamentară.

Proiectul trebuie semnat de preşedintele Andrzej Duda pentru a deveni lege.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

2 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

3 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

4 Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA

5 Judecătorul Cristi Dănileț, după ce TAS a publicat motivarea în cazul Halep: „S-a dopat intenționat. Scrie negru pe alb”