Scandal în Statele Unite din cauza unor „oficiali români introduși la Casa Albă” pe ușa din dos

Scandal în Statele Unite din cauza unor „oficiali români introduși la Casa Albă” pe ușa din dos

O fostă consilieră de la Casa Albă pe probleme de politică externă a declarat în cadrul procedurii de impeachment că l-a considerat pe Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, drept un potențial risc de securitate națională din cauză că nu ar fi pregătit pentru această poziție, au declarat pentru The New York Times surse apropiate anchetei.

Fosta consilieră, Fiona Hill, a susținut, între altele, că invitațiile făcute de Gordon la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau communicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, notează The New York Times, citat de  G4Media.ro .

Fosta consilieră, Fiona Hill, nu l-a acuzat pe Sondland că ar fi acționat în mod intenționat pentru a-și pune țara în situație de risc. Dar aceasta l-a descris pe Dondland, un hotelier și donator în campania lui Trump, ca pe cineva care conduce o mașină într-o zonă necunoscută fără GPS.

Fosta directoare pentru afaceri europe și legate de Rusia la Casa Albă a mai spus că a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

Avocatul lui Sondland a refuzat să comenteze, notează NYT.

În mărturia ei, Fiona Hill și-a descris îngrijorările că Sondland reprezintă un risc în zona de contrainformații din cauză că acțiunile sale l-au făcut vulnerabil în fața unor guverne străine care i-ar putea exploata lipsa de experiență.

Ea a declarat că Sondland a utilizat în mod curent telefonul personal în chestiuni diplomatice oficiale și le-a spus în mod repetat unor oficiali străini că sunt bineveniți la Casa Albă oricând doresc să vină.

În acest context, The New York Times menționează episodul invitării oficialilor români, pe care nu i-a numit, care ar fi sosit la Casa Albă fără invitație prealabilă.

Hill a mai susținut în mărturia depusă în cadrul procedurii de impeachment că Sondland s-a prezenat oficialilor străini drept cineva care poate aranja întâlniri la Casa Albă și care poate furniza numerele de mobil ale unor oficiali americani. Aceste acțiuni, a mai adăugat fosta consilieră, ar fi creat riscuri suplimentare în zona de contrainformații.

Sondland ar urma să fie audiat joi în cadrul procedurii de impeachment, în ciuda directivelor date de Departamentul de Stat și de Casa Alba potrivit cărora atât el, cât și alți martori nu ar trebui să coopereze cu investigatorii din cauză că președintele și consilierii săi consideră că acest lucru drept ilegitim.

Avocatul lui Sondland a arătat însă, potrivit NYT, că acesta va depune mărturie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...