Scandal între PNL și PSD pe tema vârstei de pensionare. Boloș îl contrazice pe Stănescu: E prevăzut în PNRR

Scandal între PNL și PSD pe tema vârstei de pensionare. Boloș îl contrazice pe Stănescu: E prevăzut în PNRR

Creșterea vârstei de pensionare a declanșat un scandal între PNL și PSD, după ce Paul Stănescu a precizat că social democrații se opun acesteia. În replică, ministrul Boloș susține că măsura este prevăzută în PNRR. De asemenea, Raluca Turcan a intervenit precizând că PSD „lansează un fake news”.

Contre între PSD și PNL pe tema vârstei de pensionare FOTO: Mediafax și Inquam Photos

Secretarul general al PSD a transmis, printr-un comunicat de presă, că social-democrații se opun creșterii vârstei de pensionare. Paul Stănescu a precizat că PSD „va face eforturile necesare” pentru a convinge coaliția că „echitatea se susține doar cu politici care sunt în favoarea salariaților”.

„Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură. Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. (..) În acest moment, coaliția de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creșterea vârstei de pensionare”, a afirmat acesta, într-un comunicat al PSD.

Raluca Turcan , fost ministru al Muncii, a reacționat în urma afirmațiilor lui Paul Stănescu. Aceasta susține că „dezacordul privind creșterea vârstei de pensionare lansează un fake news care va genera îngrijorare, pe care tot PSD ar urma să o exploateze politic”.

„Am verificat din nou și nu știe nimeni de existența vreunui proiect de creștere a vârstei de pensionare în România. Nu există pe nicăieri un asemenea proiect. Mă întreb atunci, de unde această solicitare publică a PSD față de PNL?”, susține Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Boloș: Creșterea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, menționând că jalonul are un „extrem de mare impact” asupra populației.

Oficialul a precizat că soluția tehnică se află la Ministerul Muncii, iar o decizie în acest sens va fi luată la nivelul coaliției de guvernare.

„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană. Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc", a afirmat Boloş, la Parlament, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul a afirmat că alinierea vârstei de pensionare la bărbați și femei este trecută textual în PNRR: „Detaliile tehnice le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon".

„Repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon", a explicat Boloş, potrivit sursei citate.

Ce zice PNRR

În Planul Național de Redresare și Reziliență este prevăzută creșterea vârstei de pensionare voluntară, pentru românii care doresc acest lucru. Aceștia ar urma să primească stimulente dacă aleg să muncească și după vârsta de 65 de ani.

„Va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035. Va introduce stimulente pentru amânarea pensionării”, se arată în descrierea jalonului privind pensiile din PNRR.

În prezent, vârsta de pensionare la femei este prevăzută a crește până la 63 de ani, termenul limită fiind stabilit fiind anul 2030. Jalonul PNRR face referire la egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații (65 de ani), până în 2035.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...