Scandal la Bacalaureat, după prima zi a probelor scrise. Zeci de lucrări au fost anulate din cauza unui cuvânt

Scandal la Bacalaureat, după prima zi a probelor scrise. Zeci de lucrări au fost anulate din cauza unui cuvânt

Este scandal la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" după prima zi a examenului de bacalaureat. Două profesoare au reclamat că zeci de lucrări au fost anulate dintr-un motiv absurd.

Prima zi a examenului de Bacalaureat s-a încheiat cu scandal la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti. Elevi, profesori și părinți au cerut înlocuirea comisiei, după ce zeci de lucrări au fost anulate dintr-un motiv absurd.

Mai multe lucrări au fost anulate din motive absurde, susțin unii dintre profesorii Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, citați de ziare.com.

Aceștia și elevii atrag atenția că, după o oră de la începerea probei de Limba Română, supraveghetorii au anulat zeci de lucrări. Cauza ar fi fost banală, susțin două profesoare: un cuvânt scris puțin mai jos decât ar fi trebuit.

„Pe la o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală, au fost mai multe colege de-ale mele. Când a trecut printre bănci – anulat, anulat, anulat fără nicio explicație. În urmă insistențelor li s-a spus că acestea au început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare și asta nu era conform instructajului. Chestia asta nu ni s-a spus la începutul Bac-ului, că cică așa ar fi fost pe modelul de examen”, a spus un elev.

„Aproape jumătate din clasa mea a avut anulată lucrarea după o ora și un sfert. A fost groaznic și sper să nu se repete”, a adăugat altul.

Cauza ar fi fost banală, susțin două profesoare: un cuvânt scris puțin mai jos decât ar fi trebuit. elevii ale căror lucrări au fost anulate nu au primit timp suplimentar ca să le refacă.

„Ne-au scris pe tablă examenul de bacalaureat, dar nu ne-au spus pe ce rând să punem «de»-ul și ne-au anulat toate foile de câteva ori după. La școală de proveniență ne-au zis să nu mai scriem nimic, ne-au luat și foile alea. Ne-au dat foile la 9.10 și noi trebuia să începem la 9 și nu ne-au prelungit timpul”, au povesti mai multe fete pentru Digi24.

Despre problemele cu care sau confruntat elevii au scris pe Facebook și două profesoare.

„Anul ăstă, copii, la fel de buni, la fel de pregătiţi, au parte nu numai de profi supraveghetori care îi consideră din start nişte infractori (o fetiţă a fost pusă să se descalţe de la intrare, că aveau adidaşii ceva scris pe ei din fabrică, of course), dar şi de o comisie întreagă plină de zel, care anulează lucrări din motive absurde. Când un copil spune că nu doreşte să rescrie lucrarea, pac, primeşte o ştampila fix pe mijlocul lucrării, un fel de na, acuma trebuie să o rescrii”, a scris Alexandra Chirea.

Ea distribuie şi mesajul scris de o altă profesoară din liceu, Silvia Muşatoiu.

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul «DE» din «proba de...» - adică titlul - fie puţin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării”, este mesajul profesoarei.

Aceasta susţine că elevii au fost nevoiţi să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate.

„Aflu, de la unul dintre copii, că ministerul a şi răspuns la sesizarea lor, cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne şi că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou”, mai scris profesoara.

Aceasta afirmă că lucrările anulate există la centrul de examen şi pot fi verificate, iar camerele de supraveghere ar putea arată exact momentul în care li s-a cerut elevilor să rescrie lucrările.

„Ce face, oare, la acest moment, Corpul de Control al ministrului? O fi la noi la şcoală? Ce face, oare, Comisia Naţională de Bac? Se ocupă de schimbarea întregii comisii? (...) În iulie vor lua salarii mai mari toţi cei din comisia aceasta de Bac, pentru ziua de azi vor fi plătiţi la fel cu cei care au derulat bacul corect, cu grijă de copii. Probabil, unii dintre ei cerşesc respect şi demnitate în continuare, neştiind că primul se câştigă, iar pe cea de-a două o ai sau nu, căci niciun ban din lume nu le poate plăti”, a mai scris profesoara.

„Eu abia azi sunt în grevă, pentru protejarea copiilor de asemenea exemplare din rândul «dăscălimii» române”, a mai transmis Silvia Muşatoiu.

Ministerul Educației a confirmat incidentul și a transmis că va investiga cazul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?