Dintr-un proces aflat pe rolul Tribunalului București reiese faptul că, la jumătatea lunii martie, conducerea Partidului Social Democrat (PSD) s-a confruntat cu o revoltă a unei părți dintre angajați care a cerut salarii mai mari. Conflictul a fost înăbușit rapid, petenții – în majoritate, pensionari – fiind dați afară. Doi dintre ei contestă la instanță legalitatea modului în care au fost concediați. Concedierile ”au vizat pensionarii militari în mod deosebit”, susține unul dintre disponibilizați. Biroul de Presă al PSD nu a răspuns unei solicitări din 29 mai a reporterului g4media.ro pe marginea acestei situații.

Conform acțiunii pe care a depus-o la Tribunalului București, Alexandru Petre (56 de ani) lucra de 16 ani în sediul central al PSD, de pe Bd. Kiseleff, la momentul disponibilizării fiind administrator rețea – se ocupa de mentenanța calculatoarelor, imprimantelor, multifuncționalelor, telefoniei fixe și a celei prin Internet, televiziunii cablu și prin Internet și asigura suport tehnic pentru desfășurarea ședințelor prin zoom și alte programe similare.

În acțiunea de la instanță, consultată de reporterul g4media.ro , Petre relatează faptul că, pe data de 15 martie 2023, ”un număr de 10-12 salariați” au depus la partid cereri de mărire a salariilor: ”demersul subsemnatului era motivat de faptul că de trei ani nu mi se mai mărise salariul, deși în acest interval de timp alți salariați PSD beneficiaseră de creșteri salariale și că prețurile au crescut foarte mult, rata cumulată a inflației fiind de 34%.”

Reclamantul poveștește că ”Mai târziu, am aflat că gestul salariaților l-a înfuriat pe secretarul general al PSD (Marian Neacșu n.r.) persoana care, potrivit Statutului partidului, are dreptul de a semna contractele individuale de muncă și, implicit, și actele adiționale de majorare a salariului. În data de 22.03.2023 am fost convocat la o discuție în care, spre surpriza mea extrem de neplăcută, nu s-a discutat depre mărirea salariului meu, ci, dimpotrivă, mi s-a propus încetarea raporturilor de muncă prin acordul părților, altfel voi fi demis. Am aflat că și cu alți colegi s-a întâmplat la fel, doi dintre ei acceptând pe loc încetarea CIM (contractelor de muncă n.r.)”.

alexandru petre, psdSursa Foto: Facebook/ Alexandru Petre Petre a refuzat să demisioneze și a fost concediat în aceeași zi. Celălalt administrator de rețea a fost mai conciliant și a acceptat rezilierea de comun acord a contractului, de la data de 31 martie 2023.

În dosarul de la Tribunalul București, Petre cere judecătorilor să constate nelegalitatea desființării locului său de muncă, deoarece o astfel de decizie putea fi luată doar de Consiliul Politic Național și nu de Secretariatul General al partidului și, în plus, decizia de concediere nu este motivată decât ”general și vag”.

El mai solicită ca instanța să dispună reangajarea sa pe post, să primească banii cuveniți pentru perioada cât nu a lucrat, precum și daune morale de 10.000 de lei, ultimele deoarece ”am fost insultat, s-a urlat la mine, am fost catalogat drept un «nimeni» și, în final, am fost amenințat (…) m-am văzut obligat să devin persoană în căutarea unui loc de muncă în condițiile în care economia națională se află în criză economică vizibilă, iar pe piața muncii se preferă persoanele tinere, fapt ce mi-a redus semnificativ șansele de a găsi un loc de muncă corespunzător aptitudinilor mele, pregătirii și experienței mele profesionale”.

”Îmi pare rău, nu cunosc subiectul!”, a transmis G4Media.ro secretarul general al PSD, Marian Neașcu, în prezent viceprim-ministru în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Reclamantul a mai precizat că, la momentul intentării procesului, singurul susținător financiar al familiei era soția sa, asistentă medicală, cei doi având un fiu, student în anul I. Varianta unicului susținător este, însă, contrazisă de o postare pe Facebook a lui Petre pe tema concedierii (textul este reprodus fără editare):

”Neavand ce face …. mai tarziu o sa intelegeti aceasta afirmatie … as dori sa prezint niste evenimente care s-au petrecut la sediul Partidului Social Democrat in ultimele zile. Voi prezenta decat faptele!

La un anumit moment mai multi angajati ai PSD ului au realizat ca anumite personane au beneficiat de marire de salariu si atunci au decis sa faca solicitari de marirere de salariu in scris. Un lucru firesc, pana la urma ….pana atunci nu au facut ca pentru ca atunci cand au cerut asta verbal ….. raspunsul era …. sa ziceti multumesc ca nu sunteti dati afara, partidul nu are bani (dar haranesc nisrte caini … 2 … si pestii din lacul din spatele sediului!

In urma acestui lucru …. persoana responsabila de angajatii PSD-ului a delegat alte personane ….. care nu aveau in atributiii acest lucru ….. ( s-au altfel zis … eu nu stiu acest lucru – de fapt ….nimeni nu stie ce are de facut intrucat nu exista fise ale postului … sa nu fac o gresala! ….eu, personal, de 16 ani nu am fisa postului …. cine doreste poate sa afle daca ceilalti au sau nu!) in care sa ne ne inmaneze documente de INCETARE A COTRATULUI DE MUNCĂ CU ACORDUL PĂRȚILOR. Unii au semnat ….altii nu. Eu nu am semnat. Aceste contracte au vizat atat o parte din cei care au inaintat solicitarile de marire a salariului cat si pe altii. Tin sa mentionez ca sunt pensionar militar. Aceste contracte au vizat pensionarii militari in mod deosebit … dar au fost si alti pensionari care nu sunt fosti militari.

Ca urmare au procedat la CONCEDIEREA celor care nu au fost de accord semnarea contracteleor cu acordul partilor. Personal nu am semnat nici acest document intercat nu era legal.

De 16 ani de cand sunt angajat la ei nu am avut fisa postului, nu am luat la cunostinta de un regulament de ordine interioara, medicina munci lipseste cu desavarsire, despre PSI …. exista niste instinctoare si aici se opreste tot ce tine de de PSI, protectia munci …. nu am semnat nici o fisa de protectia muncii (nu am fost instruit pe aceasta linie – as putea afirma ca nu exista nimic in acest domeniu – dar eu stiu ca nu am vazut pe nimeni sa participe la la astefel de pregatire).”

Pentru G4Media.ro, Alexandru Petre a declarat că, în final, PSD a concediat șapte pensionari, dintre care patru erau ”speciali”, având pensii militare. Primul termen al procesului său nu a fost, încă, stabilit. Pe portalul instanțelor există un alt dosar în care un fost angajat al PSD, pe nume Radu Costin Cristian Anastasiu, contestă legalitatea concedierii în cazul său. Acet dosar are prim termen programat în această lună.