Scandalul de corupție de la Unifarm duce la Ludovic Orban? Amănunte incredibile!

Scandalul de corupție de la Unifarm duce la Ludovic Orban? Amănunte incredibile!

Scandalul de corupție de la Unifarm duce la Ludovic Orban? Amănunte incredibile!

Iată ce scrie jurnalistul Alex Costache pe Facebook:

„Interesant că directorul Unifarm, Adrian Ionel, plasat azi sub control judiciar de DNA, este acuzat, pe lângă luare de mită și abuz în serviciu, și de complicitate la trafic de influență.

Deocamdată nu știm cu cine și pe lângă cine și-ar fi traficat influența dl. Adrian Ionel.

Cert este că - așa cum a dezvăluit Riseproject - Unifarm a cumpărat în martie 1 milion de măști și 26.000 de combinezoane din Turcia de la firma intermediară, BSG Business Select, patronată de Simona Ciulavu.

A fost o primă tranșă dintr-un contract mai mare, de 3 milioane de măști și 260.000 de combinezoane, pentru care s-ar fi negociat la restaurantul Bârlogul Lupilor un comision de 18% în valoare de 5,8 milioane de lei, din care directorul Unifarm, Adrian Ionel, ar fi cerut pentru el 760.000 de euro.

În 2006, Simona Ciulavu a fost arestată în dosarul privind clanul Sportivilor și condamnată ulterior la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracțional organizat.

Simona Ciulavu este iubita fostului comisar de poliție Petru Pitcovici, arestat în 2012 și condamnat în 2017 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul DNA “Băneasa” al omului de afaceri Puiu Popoviciu. În 2016, Pitcovici a fost arestat și într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT. Ar fi livrat informații dintr-o anchetă de trafic internaţional de droguri și l-ar fi avertizat pe afaceristul Dan Sandu Simion, zis “Dan Chioru”, că era filat.

Însă și mai interesante sunt alte două aspecte. Simona Ciulavu a fost adusă la Ministerul Transporturilor în 2008 de către ministrul Ludovic Orban, după cum a declarat Radu Bereceanu în 2009, potrivit Riseproject, care citează Mediafax.

“Doamna Ciulavu a fost colegă, bună prietenă și apropiată colaboratoare la Primăria Capitalei a domnului ministru Ludovic Orban. Domnul Ministru Ludovic Orban, datorită acestei apropieri strânse și prietenii de nezdruncinat, a luat-o la Ministerul Transporturilor, anul trecut, în luna mai. Ca să poată s-o ia, pentru că știa că are o serie de lucruri, i-a acceptat venirea fără cazier sau cu cazier nu știu cum, parțial color, pe proprie răspundere”, declara Radu Berceanu în 2009 pentru agenția Mediafax.

Și mai interesant e că Ludovic Orban a declarat în Riseproject că, în martie 2020, a sunat la vicepreședintele Turciei pentru deblocarea în vamă a echipamentelor medicale necesare pandemiei, printre care și transportul BSG Business Select pentru Unifarm

”Iar în ceea ce spuneți legat de măști, că i-am ajutat pe ei… nu i-am ajutat pe ei, ci am intervenit atât eu, cât și alți miniștri, pentru ca Turcia să deblocheze cantitățile contractate, fie prin ONAC, fie prin Unifarm, fie prin Crucea Roșie. Nu e o intervenție pentru o firmă anume. Am vorbit inclusiv cu vicepreședintele Turciei. Am făcut demersuri pentru că noi aveam contracte semnate care trebuiau livrate din Turcia. Erau mai multe cu furnizori de acolo, înghețate ca urmare a interdicției de export dată de autoritățile turce și am intervenit pentru deblocarea cantităților contractate. E vorba despre produse medicale pentru România.”, a comentat Ludovic Orban pentru RISE.”

Citiți și ce scrie Ioana Ene Dogioiu pe  SpotMedia.ro :

Povestea directorului Unifarm, pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi cerut mită 760 de mii de euro pentru materiale antiCovid, unele neconforme, este cu mult dincolo de o afacere de corupție obișnuită. Nu numai prin suma, ci și prin anvergura transpartinica, dar și prin contextul în care are loc fapta.

Dl Adrian Ionel este unul dintre supraviețuitorii tuturor vremurilor. Este la Unifarm din 2012 unde a fost numit, teoretic de Consiliul de administrație, în vremea când atribuțiile ministrului Sănătății erau exercitate de Raed Arafat. A fost preluat de ministrul PNL – USL Eugen Nicolăescu și s-a dus cu toți miniștrii Sănătății până în 2015, când a plecat un pic la Institutul Catacuzino.

După un an, în iunie 2016, revine în fruntea Unifarm în condiții considerate nelegale în comunicatul DNA: “Separat de cele anterior menționate, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA. (…) Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)”. Ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, spune că nu a știut de această numire.

 
În 2017, a existat un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății care sesizează o mulțime de potlogării ale lui Andrei Ionel, Raport publicat de Libertatea.

Și totuși, directorul general Unifarm a rezistat până la finalul guvernării PSD și a intrat în guvernarea PNL pe ușa din față, primind în brațe pleașca extraordinară de a achiziționa materiale sanitare la vreme de Covid cu efectele pe care le vedem. Pleașcă sau misiune.

Vorbim despre directorul general al unei importante companii de stat care potrivit Hotărârii de Guvern nr. 892/1998  se ocupă de: asigurarea rețelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și cu alte produse din producția internă proprie și din import (…) asigură, prin depozite proprii și prin subdepozite teritoriale, constituirea rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finanțare integrală de la bugetul de stat, precum și acumularea, împrospătarea, păstrarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora”.

 
Își poate imagina cineva că politicul era indiferent față de o poziție de asemenea importanță?  Din motive care potrivit Raportului din 2017 numai de competență nu țin, dl Adrian Ionel a fost  preferatul sau măcar toleratul  tuturor guvernărilor. Care pot să fie explicațiile?

Avocatul Gh Piperea, care susține că îl reprezintă pe denunțătorul în dosarul Unifarm, scrie pe Facebook: “Ceea ce s-a întâmplat azi e doar vârful aisbergului. Dosarul DNA e mult mai amplu și duce la vârful vârfurilor grupărilor oligarhice din politică, neo-sekuritate și BigPharma”.

 
Potrivit jurnalistului Alex Costache, conexiunile ar putea merge până foarte departe. Patroana firmei intermediare prin care Unifram a cumpărat marfa neconformă ar fi o apropiată a lui Ludovic Orban .

De remarcat faptul că într-un dosar cu o suspiciune de mită atât de mare, suspectul nu a primit decât control judiciar, nici măcar o încercare de arest la domiciliu. Asta ar putea sugera că dl Adrian Ionel a colaborat din plin și într-adevăr ar putea urma evoluții spectaculoase.

 
Ar mai fi interesant faptul că dl Ionel Adrian a fost puternic susținut de Sorina Pintea, care l-a păstrat în pofida Raportului de audit. Dna Pintea este trimisă în judecată tot pentru luare de mită. Surse judiciare spun că dna Pintea ar fi fost inițial foarte dispusă să colaboreze.

Asta până când la sosirea la DNA București o aștepta avocatul trimis și plătit de partid, nimeni altul decât Viorel Mocanu, pus Agent la CEDO de Liviu Dragnea ca să-i rezolve problemele. Din acel moment, dna Pintea a devenit discretă și imediat pentru scoaterea ei din arest preventiv a fost mobilizare cu isteria bolii inclusă.

Dosarul Unifarm este o mostră a ceea ce s-a întâmplat sub acoperirea epidemiei: cumpărături uriașe fară nicio procedură, în acest caz și neconforme, adică un dublu prejudiciu pentru banul public. SpotMedia a relatat recent și despre o altă aprovizionare dubioasă, de această dată a IGPR: 10 milioane de euro pentru armament pe procedura simplificată.

În aceste condiții, să fie de mirare aversiunea sau măcar neîncrederea cu care populația privește aceste măsuri speciale atât de profitabile pentru afaceri de corupție?

Dar e și o veste bună – la DNA, procurorul șef Crin Bologa începe să bage cărbuni. Mulți au privit cu suspiciune ceea ce anunță dl Bologa în interviul pe care mi l-a acordat săptămână trecută: dosare importante cu persoane importante și prejudicii mari. Dl Bologa a vorbit și despre dosarele de achiziții din această perioadă, 38 la număr, cu contracte în valoare de 800 de milioane de lei.

Așa cum dl Bologa a anunțat că este sub lupa DNA folosirea banilor publici primiți de partide politice ca subvenții, dar și că SRI a reînceput să dea informații. Și iată că vin primele confirmări ale declarațiilor.

Era necesară această relansare. Inclusiv aceste dosare cu mită uriașă arată cât curaj au prins infractorii și cât de siguri sunt că nu vor păți nimic. Totul e ca DNA să primească și mijloacele tehnice de care are nevoie. Aici se va vedea dorința reală de justiție și anticorupție a actualei puteri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...