Scandalul din USR izbucnit odată cu excluderea din partid a Olimpiei Ardelean ia amploare după ce mai mulți lideri, parlamentari și membri simpli au început să lanseze acuzații dure la adresa echipei Barna, pe care o acuză de minciună, abuz, ticăloșie, ranchiună și prostie politică.

Oli Ardelean a fost exclusă miercuri noapte din USR, prin decizie a Biroului Național dominat de echipa Barna, după ce a semnalat mai multe nereguli în partid: semnături falsificate pentru inițiativa ”Fără penali” și afișarea cu încălcarea legii a bannerelor electorale pentru Dan Barna în campania prezidențială.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, membru în conducerea centrală a USR, a transmis un mesaj pe un grup intern de comunicare al partidului, prin care explică de ce comunicatul oficial transmis de Barna nu este ”factual corect”, adică e mincinos.

Ștefănuță a subliniat că Oli Ardelean nu a fost exclusă pentru jigniri, așa cum se pretinde în comunicatul de presă, ci pentru potențiale prejudicii aduse partidului.

”Din capul locului, NU s-a votat capul de acuzare privind articolul 13g (injurii). A fost considerat frivol de către majoritatea membrilor BN, care au recunoscut și arătat că limbajul colorat face parte din viața noastră, de la Vodă la opincă (…) Ceea ce a fost votată însă a fost acuzația adusă de 15 colegi, preponderent din Ilfov, dar și din Timiș și alte județe referitoare la articolul 13 literele b și c. Deci practic singurul lucru care a fost votat a fost dacă a fost sau nu a fost un prejudiciu adus partidului”, a scris Nicu Ștefănuță.

”Din întrebări a fost foarte clar că Oli nu e vinovată de nimic.  La întrebarea despre damage-ul făcut, devine clar că vorbim de o postare care a stat sus câteva ore ale nopții, cu 33 de comentarii și 3 shares. Cătălin Drulă a vorbit de ‘prejudiciul potențial’, iar alții despre ‘numărul probabil de printscreenuri’ care ar fi circulat pe o piață națională inexistentă pentru așa ceva. Cel mai dureros este când colegii folosesc epitete demne de un secol 19 misogin.  ‘Instabilă’, ‘frustrată’, ‘va face din nou’, ‘așa e caracterul ei’, chestiuni neimputabile în niciun fel din punct de vedere statutar. Practic, nimic nu e dovedit”, a mai scris el.

La rândul său, senatorul Cristian Ghica, îi acuză pe cei care au votat excluderea lui Oli Ardelean de ”abuz și prostie politică”.

”O prostie monumentală care se poate explica doar prin aroganță. V-ați rupt de realitate și puneți în pericol viitorul acestui partid care a crescut cu efort și luptă”, a scris Ghica pe același grup intern de comunicare al USR.

El trece în revistă deciziile luate de echipa Barna în ultima perioadă și care, în opinia sa, au tras partidul în jos: alegeri interne înainte de cele prezidențiale, gestionarea dezastruoasă a articolului din Rise Project referitor la Dan Barna sau decizia de a nu intra la guvernare.

”Răul pe care știrile din presă îl fac întregului partid acum este mult peste ce a făcut postarea lui Oli. Sunt două variante: ori nu v-ați gândit, și atunci este prostie, ori nu v-a păsat, și atunci este ticăloșie. Oricare dintre cele două ar fi, cert este că prin decizia de aseară ați distrus o oportunitate de a ne reuni, după eșecul de la alegerile prezidențiale. Aveam nevoie de unitate, nu de excluderi și dezbinare. Aveam nevoie de lideri, nu de șefuleți plini de ranchiună”, a punctat Cristian Ghica.

”Dacă nu vă veți da seama că asta nu ajută la nimic, atunci ne vom prăbuși cu toții. Pe mâna voastră, în mandatul vostru. Cu tot cu voi!”, a conchis el.

Senatoarea Florina Presadă a calificat excluderea Olimpiei Ardelean din USR drept o victorie a manțocărelii din partid.

”Ceea ce i s-a întâmplat lui Oli Ardelean este o execuție politică. Sunt și alții pe listă, pentru vini mai mult sau mai puțin închipuite și aduse din vorbe ca să acopere ceea ce trebuia să vedem cu toții”, le-a scris Presadă membrilor USR.

”Oli, a fost onoare să te am colegă! Sper să te putem aduce înapoi. Am fost acolo când ai venit să ne spui de semnăturile de la Fără penali. Am văzut cum arătau și știu că ai avut dreptate. Echipa Barna a preferat să își protejeze oamenii în loc să admită că a greșit grav”, a mai subliniat ea.

Mesajele integrale postate de Nicu Ștefănuță, Cristian Ghica și Florina Presadă pe grupul intern al USR ”Poiana lui Iocan”:

  • Nicu Ștefănuță:

Ce a fost și ce nu a fost

Comunicatul de presă oficial al partidului nu este nici oficial (niciun membru al BN nu a fost consultat), nici factual corect.

Cred că meritați să știți ce s-a decis și pe baza cărui articol, pentru a ști care vă sunt drepturile în contextul politic actual.

Din capul locului, NU s-a votat capul de acuzare privind articolul 13g (injurii).

A fost considerat frivol de către majoritatea membrilor BN, care au recunoscut și arătat că limbajul colorat face parte din viața noastră, de la Vodă la opincă.

Deci toți cei care scot diverse printscreenuri cu înjurături de la sertar, să le pună deocamdată înapoi.

Ceea ce a fost votată însă a fost acuzația adusă de 15 colegi, preponderent din Ilfov, dar și din Timiș și alte județe referitoare la articolul 13 literele b și c.

Deci practic singurul lucru care a fost votat a fost dacă ‘a fost sau nu a fost un prejudiciu adus partidului’.

Oli s-a comportat în seara trecută foarte demn, a răspuns clar și juridic mereu, deși audierea ei a fost profund viciată.

‘Accept o amânare doar dacă între timp se clarifică situația sesizării pe care am făcut-o acum un an de zile și care ar putea elucida adevărul afirmațiilor mele’.

Practic a cerut să se stabilească adevărul afirmațiilor sale.

Acest fapt o face avertizor de integritate, iar acest partid, dacă vrea să supraviețuiască corect, are nevoie de așa ceva.

Din întrebări a fost foarte clar că Oli nu e vinovată de nimic.

La întrebarea despre damage-ul făcut, devine clar că vorbim de o postare care a stat sus câteva ore ale nopții, cu 33 de comentarii și 3 shares.

Cătălin Drulă a vorbit de ‘prejudiciul potențial’, iar alții despre ‘numărul probabil de printscreenuri’ care ar fi circulat pe o piață națională inexistentă pentru așa ceva.

Cel mai dureros este când colegii folosesc epitete demne de un secol 19 misogin.

‘Instabilă’, ‘frustrată’, ‘va face din nou’, ‘așa e caracterul ei’, chestiuni neimputabile în niciun fel din punct de vedere statutar.

Practic, nimic nu e dovedit. Oli cere să fie penalizată totuși pentru înjurătură, pentru care se simte vinovată.

Se propune excluderea (Moș și alții). Mulți colegi văd posibilă o suspendare de scurtă durată, doar pe argumentul timingului postării, practic cu o seară înainte de vot.

Până atunci însă, se trece la vot și excluderea câștigă cu concursul complet al echipei Barna și al colegului Stancu.

Toți ceilalți 10 votează contra, incluzând-o Ana Ciceală ieșită din spital chiar în aceeași zi după naștere (we love you) și Dumitru Dobrev, cu tensiune arterială ridicată ieri.

O seară rușinoasă pentru noi cei care rămânem.

O seară glorioasă pentru ea, cea care pleacă, dar nu înainte să ne dea niște mesaje onorabile, demne, pline de adevăr despre ce este și ce ar trebui să fie USR.

Din păcate seara s-a încheiat cu leșinul lui Vișinel Bălan, coleg ce aștepta de 7 ore audierea.

Un final trist, pentru o seară neagră.

  • Cristian Ghica:

Ce ați făcut voi, majoritatea din BN este nu doar un abuz, ci o prostie politică.

Las la o parte că, așa cum spunea cineva, un avertizor de integritate am avut și noi în USR și pe-ăla l-am dat afară. Dar să excluzi pe cineva pentru o postare care a avut 50 de likes și care nu a fost preluată de nimeni, este pur și simplu o prostie. O prostie monumentală care se poate explica doar prin aroganță. V-ați rupt de realitate și puneți în pericol viitorul acestui partid care a crescut cu efort și luptă.

În ultima jumătate de an ați luat decizii greșite care au tras partidul în jos. Ați vrut alegeri interne înainte de prezidențiale. Ați gestionat dezastruos articolul RISE, în campania electorală. Ați direcționat decizia internă spre neintrarea la guvernare a USR, din calcul electoral pentru prezidențialele. Și acum ați dat afară un om pentru că a avut curajul să pună sub semnul întrebării intențiile și deciziile voastre.

Nu pot să înțeleg cum de nu v-ați dat seama că decizia asta luată în toiul nopții se va răsfrânge negativ asupra USR. Răul pe care știrile din presă îl fac întregului partid acum este mult peste ce a făcut postarea lui Oli. Sunt două variante: ori nu v-ați gândit, și atunci este prostie, ori nu v-a păsat, și atunci este ticăloșie.

Oricare dintre cele două ar fi, cert este că prin decizia de aseară ați distrus o oportunitate de a ne reuni, după eșecul de la alegerile prezidențiale. Aveam nevoie de unitate, nu de excluderi și dezbinare. Aveam nevoie de lideri, nu de șefuleți plini de ranchiună.

Va cer să vă opriți și să vă întoarceți spre noi, spre partid. Nu vă bateți  joc de munca oamenilor, de principiile în care cred și de speranțele pe care și le-au pus în USR.

Ne îndreptăm spre prăpastie și voi aruncați oamenii din tren. Dacă nu vă veți da seama că asta nu ajută la nimic, atunci ne vom prăbuși cu toții. Pe mâna voastră, în mandatul vostru. Cu tot cu voi!

  • Florina Presadă:

Astă seară a învins manțocăreala.

Sunt multe lucruri care mă fac mândră de USR. Democrația noastră interna, dementă uneori, e bunul nostru cel mai de preț. Libertatea de exprimare și integritatea ne deosebesc de toate celelalte partide. Iar acestea riscă să devină vorbe goale în USR: astă seară o majoritate din BN a decis că cei care cred în aceste valori trebuie pedepsiți, în loc să fie protejați.

Ceea ce i s-a întâmplat lui Oli Ardelean este o execuție politică. Sunt și alții pe listă, pentru vini mai mult sau mai puțin închipuite și aduse din vorbe ca să acopere ceea ce trebuia să vedem cu toții.

Oli, a fost onoare să te am colegă! Sper să te putem aduce înapoi. Am fost acolo când ai venit să ne spui de semnăturile de la Fără penali. Am văzut cum arătau și știu că ai avut dreptate. Echipa Barna a preferat să își protejeze oamenii în loc să admită că a greșit grav.

E timpul să arătăm de ce suntem USR.

Altfel, cădem în irelevanță, iar România nu are nevoie doar de încă un alt partid politic.