Scandalul finanțării lui Nicușor Dan se adâncește/USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

Scandalul finanțării lui Nicușor Dan se adâncește/USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

Scandalul finanțării lui Nicușor Dan se adâncește: USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

În ultimele săptămâni, primarul general, Nicușor Dan, este în atenția publică după ce au ieșit la iveală legături cu oameni de afaceri apropiați de Moscova. Refuzurile repetate ale actualului edil, ale USR și ale omului de afaceri pro-rus Matei Păun, managerul de campanie al lui Nicușor Dan, de a face public contractul de panotaj care a împânzit Bucureștiul alimentează suspiciunile pe marginea subiectului sursei de finanțare.

Conform anchetei jurnalistice Newsweek, parte din finanțarea campaniei electorale a lui Nicușor Dan ar proveni de la oameni de afaceri controversați pro-ruși. Investigația mai arată faptul că pro-rusul Matei Păun ar fi cel care a negociat direct contractul de panotaj, în numele primarului Nicușor Dan. Păun este cunoscut public pentru înclinațiile sale pro-ruse, dar și pentru vizitele și afacerile recurente pe ruta București-Moscova, arată Newsweek. Tot el i-a fost alături lui Nicușor Dan și în ultimele campanii, atât în 2016, cât și în 2020.

În ciuda faptului că Nicușor Dan a declarat că valoarea pentru 2 luni a contractului său de panotaj este de aproximativ 180.000 de euro, sursa de finanțare fiind donațiile. Însă specialiștii contactați de Newsweek estimează că valoarea pe piața de profil ar fi, de fapt, mult mai mare. Aceștia au analizat infrastructura și zonele de amplasare, considerate cele mai bune și vizibile spații de panotaj din Capitală, iar contractul ar fi de aproape jumătate de milion de euro.

Getica OOH SRL, “firma de casă” a lui Nicușor Dan

Getica OOH SRL este singura firmă cu care Nicușor Dan lucrează în campania electorală pe parte de panotaj. Al treilea cel mai mare jucător pe piața de profil din București, firma deține 2.000 pe panouri de afișaj în toată țara, dintre care peste 500 sunt numai în București.

Dezvăluirile arată că firma este deținută de o companie dintr-un paradis fiscal, situat la câteva ore de zbor de România, iar cei doi reprezentanți oficiali ai acesteia, Rădulescu și Arin Alexandru, vechi parteneri de business ai lui Matei Păun, cu peste 15 ani legături de afaceri directe cu Păun.

Nicușor Dan, somat să-si dezvăluie sursa de finanțare din ”donații”

Încă de la izbucnirea acestui scandal, PSD l-a somat pe Nicușor Dan să clarifice sprijinul financiar din campania sa, mai ales în contextual în care, încă din 2016, vocile principale ale USR militau public pentru transparentizarea finanțării campaniilor electorale.

”Primarul general, Nicușor Dan are obligația morală și legală să elucideze sprijinul financiar sau de orice natură pe care îl primește de la consilierul său Matei Păun – un susținător declarat al intereselor politice ale Rusiei. Solicităm de asemenea Primarului General, să-și explice poziția pe tema conexiunilor pe care oameni apropiați de Nicușor Dan le au cu interese de afaceri rusești și cerem pe această cale, din nou, în mod public, Primarului General să lămurească asupra surselor de finanțare ale campaniei uriașe de publicitate”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Vacanțele Primarului General cu omul de afaceri pro-rus

Nicușor Dan a recunoscut faptul că are o relație de prietenie cu pro-rusul Matei Păun.

Mai dă nişte sfaturi, mai vorbim la telefon. (…) Suntem în acelaşi cerc de prieteni şi între campanii nu ştiu dacă ne vedem de trei ori în patru ani. Ne mai întâlnim la Balcic, la Krapeţ mai degrabă”, a declarat primarul Nicușor Dan în cadrul unei emisiuni televizate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Citiți și judecați voi...