Scandalul ia amploare! Control la INSP după aproape 200 de încercări de accesare a unor informaţii personale din campania de vaccinare de pe un calculator cu IP privat

Scandalul ia amploare! Control la INSP după aproape 200 de încercări de accesare a unor informaţii personale din campania de vaccinare de pe un calculator cu IP privat

Premierul a trimis Corpul de Control la Ministerul Sănătății, potrivit unor surse Digi24.

Corpul de control al premierului face verificări și la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în urma mai multor atacuri informatice produse în weekend. Ar fi vorba despre platforma de programare la vaccinare.

Pe piață au apărut anterior informații că o alertă de atac cibernetic s-a declanşat în sistem după aproape 200 de încercări de accesare a unor informaţii personale din campania de vaccinare de pe un calculator cu IP privat. Există suspiciuni că ar fi vorba despre încercarea unor persoane de la Ministerul Sănătăţii de a accesa informaţii sub pretextul "transparentizării".

Potrivit Digi 24, date de la INSP, în urma atacului cibernetic, ar fi ajuns şi la o universitate din România.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat joi că nu are "atribuţii şi drepturi" de administrare a platformei de programare pentru vaccinarea anti-COVID. Într-un comunicat, INSP aminteşte că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată şi administrată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit sursei citate, orice solicitare de blocare a programărilor este făcută de către DSPJ printr-o cerere adresată STS, în baza solicitărilor autorităţilor publice locale şi/sau a unităţilor sanitare.

"Centrele de vaccinare sunt organizate de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi sunt comunicate atât Institutului Naţional de Sănătate Publică, cât şi STS, pentru a le asigura funcţionalitatea", afirmă INSP.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro