SCANDALUL Octav Bjoza arată ce naţie DEZBINATĂ am ajuns

SCANDALUL Octav Bjoza arată ce naţie DEZBINATĂ am ajuns

Scandalul artificial iscat pe marginea decorării unui om care a suferit în temniţele regimului roşu arată ce naţie dezbinată am ajuns. Şi, cum, după atâţia ani de intoxicări duse aproape de iraţional, fie de comunişti înainte de 1989, fie de neo-comunişti, după 1990, nu suntem capabili să ne asumăm istoria. Aşa cum este ea. Cu bunele şi cu relele ei.

Nu ştim de unde a mai apărut şi ONG-ul ăsta, MCA România, să sară de doi metri în sus că Bjoza a simpatizat cu legionarii. Nu contează că omul ăsta a făcut temniţă grea, că a suferit. Că acum, viu şi demn de admirat prin discursul său modest şi cerebral nu lasă să se întrevadă nicio şuviţă de naţionalism extremist SAU DE ANTISEMITISM. Contează că în tinereţe a aderat, poate, la ideile legionare. Prilej, acest lucru, pentru a-i scoate din lâncezeala generată de şorici şi pe un Cristoiu dar şi pe un Tismăneanu. Amândoi pregătiţi să-şi dea cu părerea despre orice şi oricine. Să nu mai vorbim despre tâmpiţii de la Antena3 care au făcut din Bjoza un fetiş pentru dejecţiile minţilor lor bolnave.

Noi , aici la Comisarul, n-am făcut un mare eveniment din decorarea lui Octav Bjoza. A fost un gest de normalitate făcut de un preşedinte la început de mandat în plină perioadă de evocare a împlinirii celor 25 de ani de la Revoluţie. Foarte frumos. Ca la carte. 

Însă acţiunea Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) ni se pare însă total deplasată şi fără susţinere reală în fapte.  A spune că "ia act, cu dezamagire, de decizia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler unui detinut politic care se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului", este doar o prosteală mincinoasă şi nocivă. 

Care arată, aşa cum spuneam la început, în ce naţie de imbecili ne-am transformat. Pe fondul nediscutării şi tranşării evenimentelor din istorie care ne-au marcat existenţa. Şi asumării unui punct de vedere oficial. Consemnat într-un document care să fie citat şi asumat în manualele de istorie. 

La începutul anilor 90 erau dobitoci care scriau Ceauşescu cu c mic. Alţi imbecili scriu acum Băsescu cu b mic şi poartă tricouri cu mesaje scârboase. 

Sunt numai două exemple ale lipsei de consistenţă de care a început să dea dovadă naţia noastră. Fără nişte puncte de reper asumate la nivel de naţiune.

Ce spune MCA

"Condamnarea atrocitatilor comise de dictatura comunista este o datorie a fiecarui om politic din Romania. Sistemul criminal comunist l-a aruncat in inchisoare pe domnul Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, i-a distrus viata, i-a persecutat familia si i-a refuzat drepturile universale ale oricarei fiinte umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anuleaza crimele comise de legionari impotriva evreilor din Romania. Faptul ca, in Romania post-comunista, domnul Bjoza a ales sa impartaseasca idealurile Miscarii Legionare, sa omagieze ideile si credintele acestei miscari politico-religioase criminale, este profund regretabil", afirma MCA Romania in comunicat.

"Presedintele Romaniei insa, prin puterea si increderea cu care a fost investit, are obligatia de a trasa linia fina dintre eroul anti-comunist si participantul activ la activitati de omagiere a unei Miscari criminale antisemite. Decorarea unui sustinator, declarat, al Miscarii Legionare, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" poate fi interpretata ca o omagiere adusa, de Administratia Prezidentiala, acelei miscari nationalista, fascista, criminala", mai sustine MCA Romania.

"Fara condamnarea explicita a Miscarii Legionare, fara delimitarea clara a Administratiei Prezidentiale de ideile Miscarii Legionare propovaduite activ, imbratisate, omagiate si date drept exemplu de catre domnul Bjoza, Presedintele Romaniei, pentru noi, a semnat un dezamagitor act de populism", sustine in incheiere Centrul pentru Combaterea Antisemitismului.

Reactia lui Octav Bjoza: "Sunt impotriva oricaror extremisme"

Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, s-a declarat uimit de opinia MCA Romania, potrivit Adevarul. "Este revoltator! Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antisemit. In temnita am fost educat sa nu privesc oamenii dupa etnie, culte sau politici. Eram doar luptator anticomunisti acolo, nu faceam deosebire care este legionar, taranist, cuzist sau ca n-avea nicio culoare politica. Sunt impotriva oricaror extremisme, fie de stanga, fie de dreapta", precizeaza Bjoza.

Liderul Detinutilor Politici arata ca niciodata nu s-a asociat vreunei miscari de acest gen. "Cand sunt comemorati luptatorii anticomunisti, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se refera la comemorarea de la manastirea Constantin Brancoveanu de la Sambata de Sus. Eu fiind din Brasov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor. Irascibilitatea nu ajuta nimanui. Lucrurile trebuie discutate cu calm si fara patima. Am sustinut intotdeauna ca unii dintre legionari au avut parti bune. Faptele rele trebuie judecate separat, infierate, astfel incat sa nu se mai repete", a mai spus Bjoza, potrivit ziarului Adevarul.


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?