Scandalurile de hărțuire sexuală se multiplică pe scena politică franceză

Scandalurile de hărțuire sexuală se multiplică pe scena politică franceză

Ministrul francez de finanțe, Michel Sapin, a recunoscut miercuri că a comis un gest 'nepotrivit' față de o jurnalistă, reacție ce survine după ce atât el, cât și alți politicieni francezi au fost acuzați într-o carte apărută în luna aprilie de numeroase acte de hărțuire sexuală, transmite AFP.

Inițial, Michel Sapin a declarat că relatările din cartea 'L'Elysée Off ', scrisă de două ziariste, sunt 'complet false'. Însă miercuri el a emis un comunicat în care prezintă propria versiune asupra unui astfel de incident petrecut anul trecut la Forumul Economic Mondial de la Davos.

'În timpul unei deplasări împreună cu circa 20 de persoane, în ianuarie 2015, la Davos, i-am făcut unei jurnaliste o remarcă despre ținuta sa vestimentară, în timp ce îi puneam mâna pe posterior. În atitudinea mea nu a existat nicio intenție agresivă sau sexistă, dar simplul fapt că am șocat respectiva persoană arată că acele cuvinte și acel gest au fost nepotrivite și îmi pare rău', povestește oficialul francez.

'În minutele care au urmat, ziarista mi-a cerut să ne vedem între patru ochi pentru a-mi transmite indignarea ei. Evident că i-am prezentat scuzele mele cele mai sincere', a continuat Sapin.

Autoarele cărții 'L'Elysée Off ' susțin că într-un alt incident el a 'rupt elasticul chiloților' care depășeau talia pantalonilor unei jurnaliste ce s-a aplecat să-și recupereze pixul căzut pe jos și i-ar fi spus atunci acesteia: 'Ah, dar ce îmi arătați aici ?'.

După apariția acestei relatări, asociații feministe i-au cerut ministrului Sapin să-și dea demisia, însă el a replicat atunci că întâmplările povestite în respectiva carte sunt 'inexacte și calomnioase'.

În plus, Sapin a cerut să nu fie confundat cu deputatul ecologist Denis Baupin, acuzat de agresiune sexuală de opt femei din propriul său partid , dintre care patru sunt deputate. Acesta și-a prezentat demisia din funcția de vicepreședinte al Adunării Naționale și o anchetă judiciară a fost deschisă, dar deputata socialistă Delphine Batho afirmă că scandalul în care este implicat deputatul ecologist este doar 'vârful aisbergului' cazurilor de hărțuire sexuală cu care s-au confruntat femeile implicate în viața politică a Franței.

Într-un articol apărut anul trecut în publicația Liberation și semnat de mai multe 'jurnaliste politice victime ale sexismului', acestea au enumerat o listă impresionantă cu incidente de acest gen, fără să precizeze numele protagoniștilor.

Într-o astfel de scenă, un deputat i-ar fi spus unei jurnaliste care aștepta parlamentarii la ieșirea din hemiciclu: 'ah, stai la agățat'. O altă secvență face referire la un ministru care i-ar fi șoptit unei femei ce purta o rochie evazată în timpul unei vizite într-o uzină: 'ar fi mai bine dacă nu ai avea nimic pe dedesubt'.

După ultimele relatări a reacționat și guvernul de la Paris, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Stéphane Le Foll, care le-a cerut responsabililor politici să fie 'vigilenți' în conduita lor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei