Scântei: Am calitatea de martor în dosarul de la PÎCCJ despre candidatura la parlamentare

Scântei: Am calitatea de martor în dosarul de la PÎCCJ despre candidatura la parlamentare

Senatorul PNL Iuliana Scântei a precizat, miercuri, că în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) are calitatea de martor, după ce un membru al aceleiași formațiuni a depus o plângere cu privire la candidatura sa la alegerile parlamentare, invocând că nu era membru al PNL.

"În urma unei plângeri penale formulate de către un membru PNL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, frustrat că nu a obținut un mandat de senator în Circumscripția electorală nr. 24 Iași, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a instrumentat dosarul penal nr. 23/P/2017, care a avut ca obiect urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals și uz de fals prevăzute de art. 322 și art. 323 Cod penal. Singura calitate pe care am avut-o în dosarul penal sus menționat a fost aceea de martor. În urma instrumentării probelor, procurorul de caz a reținut că 'în sarcina numitei Scântei Laura Iuliana, senator în Parlamentul României, nu se poate reține săvârșirea vreunei infracțiuni întrucât faptele reclamate nu există' și a dispus clasarea cauzei", afirmă Scântei într-un comunicat.

Ea arată că "același competitor de listă electorală, membru PNL", a formulat o plângere împotriva soluției inițiale a PÎCCJ, iar procurorul ierarhic superior a apreciat că în cauză sunt necesare cercetări suplimentare, dar toate obiectivele menționate în ordonanța de admitere a plângerii privesc proceduri statutare interne de partid prealabile și ulterioare alegerilor, derulate exclusiv de către terți, precum membrii Biroului Politic National, ai Biroului Politic Județean Filiala Iași, Biroul Electoral Județean Iași și Comisia de validare a mandatelor de senator constituită în decembrie 2016.

"Nicio persoană fizică nu se face singură membru al unui partid și nici nu se include singură pe vreo listă de candidați", adaugă Scântei.

Ea precizează că a acceptat în 19 octombrie 2016 propunerea conducerii PNL de a candida la alegerile parlamentare pentru un mandat de senator de Iași, iar în acest scop a solicitat în cuprinsul unei cereri de adeziune să devină membru al partidului și a acceptat să candideze pe listele acestui partid la alegerile parlamentare.

"Prin urmare, Parchetul de la lângă ÎCCJ continuă cercetări penale in rem, iar calitatea mea procesuală în acest dosar este aceea de martor", conchide senatorul liberal.

Fostul prefect al Iașiului, liberalul Dragomir Tomașeschi, a anunțat, duminică, faptul că a reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nereguli în ceea ce privește statutul de membru PNL al senatoarei Iuliana Scântei.

El a prezentat o adresă semnată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă judecătoria Iași în care se menționează că, în urma sesizării făcute, Poliția Municipiului Iași a demarat cercetările pe numele fostului președinte PNL Teofil Bălteanu pentru uz de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

"Am depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pe numele domnului Teofil Bălteanu, pentru falsul și uzul de fals pe care consider că l-a făcut la candidatura doamnei senator Iuliana Scântei. În opinia mea, ocupă ilegal poziția de senator. Ea nu a devenit membru al PNL, are o simplă cerere de adeziune. Îl acuz pe domnul Bălteanu că a falsificat o decizie a unui Birou Județean, din 21 octombrie 2016, care nu a fost discutată în ședință și care a fost folosită la Biroul Electoral Județean o dată cu depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare de anul trecut", a explicat Tomașeschi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...