Scenariul prin care PSD a vrut să ucidă români, tot mai evident! Diversiunea Springtime, fitilul care a declanșat măcelul. Filmul unei nopți care-l va îngropa pe Șobolan!

Scenariul prin care PSD a vrut să ucidă români, tot mai evident! Diversiunea Springtime, fitilul care a declanșat măcelul. Filmul unei nopți care-l va îngropa pe Șobolan!

Scenariul prin care PSD a vrut să ucidă români, tot mai evident! Diversiunea Springtime, fitilul care a declanșat măcelul. Filmul unei nopți care-l va îngropa pe Șobolan!
 
Ordinul de evacuare a pieţei Victoriei a fost pus în practică vineri, 10 august, la ora 23.11, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. E vorba de atacul asupra jandarmeriţei Ştefania şi a colegului ei de “binom”, după cum s-a exprimat maiorul Laurenţiu Cazan. Informaţia potrivit căreia evacuarea pieţei a fost justificată de atacul asupra jandarmeriţei a fost lansată de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei, apoi confirmată de colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale şi de către maiorul Laurenţiu Cazan, şeful operaţiunii din piaţă, scrie  G4Media.ro .

Cum s-a ajuns însă la atacul asupra jandarmeriţei care a justificat evacuarea pieţei? Trebuie precizat că la mitingul Diasporei din 10 august, marea majoritate a protestatarilor nu erau violenţi. Potrivit presei, au fost în piaţă în jur de 100.000 de participanţi şi, potrivit Jandarmeriei, doar 1000 dintre ei erau huligani. Au fost și 1000 de jandarmi.

Totul a plecat de la momentul Springtime. Din declaraţiile şefului dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, şi ale şefului Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, celebrul “jandarm în alb”, am putut reconstitui filmul evenimentelor:

1. Jandarmii primesc “informaţia” printr-un apel la 112 că este vandalizat restaurantul fast-food Springtime de lângă Calea Buzeşti. Informaţia s-a dovedit a fi falsă, la fel ca și cea că sunt acte de vandalism la Antipa. ”Am fost informat referitor la acţiuni de vandalism în zona Muzeului Antipa. Ulterior, am primit un alt telefon că un alt magazin (Springtime – n. r.) este vandalizat de persoane violente”, a declarat maiorul Laurenţiu Cazan la TVR.

2. Sunt trimişi poliţiştii SIAS (Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale) către Springtime. Aceştia nu au putut înainta din pricina mulţimii de protestatari care scandau, dar nu erau violenţi. Imaginile transmise G4Media.ro de către cititori arată că patru dube de poliţie au încercat să traverseze mulţimea de protestatari cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au început să scandeze ”fără violenţă” şi ”înapoi”, iar maşinile, nemaiputând înainta, au început să se retragă. Când au văzut că poliţia dă înapoi, manifestanţii au început să aplaude şi să scandeze ”PSD, m..e PSD” şi ”Bravo!”. Imaginile filmate arată clar că mulţimea este paşnică şi nu este surprins niciun act de violenţă la adresa forţelor de ordine.

3. Comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, ia decizia de a trimite în mijlocul mulţimii, către Springtime, două detaşamente de jandarmi ca să sprijine poliţia, deşi nu era nevoie. E vorba de detaşamentele de rezervă, cu jandarmeriţa Ştefania în componența unuia dintre ele.

Am fost informat la 5 minute de şeful poliţiei că ei (poliţiştii – n.r.) sunt încercuiţi, că nu mai pot ieşi din maşini, că le-a fost obturată vederea. Observam deja că este o migrare, o mobilitate mare (din partea instigatorilor – n. r.) asupra zonelor de interes.. La momentul respectiv aveam informaţii că sunt atacaţi(poliţiştii – n. r.), că nu mai sunt lăsaţi să iasă din mulţime, că li s-a obturat vizibilitatea, că se exercită presiuni asupra lor (…) S-au dus în sprijinul lor (jandarmii – n. r.) pentru a-i scoate de acolo. De la primele momente am avut violenţe asupra acestor colegi care s-au dus acolo în sprijin”, a susţinut Laurenţiu Cazan.

“S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, a declarat şi colonelul Cătălin Paraschiv într-un interviu pentru Kamikaze.

În plus, o înregistrare dintr-o maşină a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei (SIAS), trimisă în zona Springtime în noaptea de 10 august, demontează susţinerile jandarmilor. Potrivit înregistrării difuzate de Realitatea TV, maşina nu este atacată de protestatari, însă în momentul în care vin jandarmii, mulţimea, provocată, se irită şi situaţia degenerează. 

Pe înregistrare se aude: „Uite, ne lasă să plecăm, mă, vorba bună mult aduce”, spune unul dintre poliţişti.
În acel moment prin staţie se aude „Retrage-te!”.
„Băga-ţi-ai … în retragerea mă-tii”, comentează unul dintre luptători, întrebând „Cine a dat, mă ordinul ăsta?”
„Dragoş, mă”, îi răspunde un coleg.
„Să-mi dai staţia să-i trag eu…. în staţie”, vine replica.
În staţie se aude „Aţi reuşit?”.
Răspunsul este: „Ne retragem uşor”.
În acel moment pe imagini se vede cum lumea începe să alerge. „Ce-a făcut, mă?”, întreabă un luptător.
„Intervin jandarmii, vin jandarmii, aoleo”.
Din nou pe staţie se aude: „Intervin jandarmii, să dăm înainte”.
Un luptător SIAS din maşină spune: „Să stea jandarmii liniştiţi”. Maşina înaintează. Unul dintre poliţişti îi spune colegului său: „Nu te duce, mă!”.
Altul comentează: „Au început pietrele!”
„Vă rugăm să ne lăsaţi, vrem să părăsim Piaţa!”, spune altul.
În imagini se văd jandarmii care au apărut în zonă.
„Nu se face, frate, aşa!”, comentează un luptător SIAS.

4. Detaşamentele de jandarmi trimise în sprijinul poliției sunt atacate de huligani. Jandarmeriţa şi colegul ei sunt prinși în mulțime, însă sunt protejaţi de unii protestatari.

Colonelul Paraschiv a susţinut că cele două detaşamente de jandarmi s-au deplasat către Springtime, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământcare sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a mai susţinut Paraschiv.

5. Maiorul Cazan ia decizia de a trimite trupele de elită ale Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”, conduse de colonelul Paraschiv, ca să salveze jandarmeriţa şi colegul ei prinşi de huligani.

Că decizia de a trimite detaşamentele cu jandarmeriţa Ştefania în mijlocul mulţimii a fost una extrem de riscantă rezultă din ce spune chiar şeful Brigăzii speciale. “Brigada specială nu a folosit nimic până la ora 23:00. Atunci s-a dat ordin, Brigada specială să încerce să intervină în sprijinul detaşamentelor de jandarmi şi să-i evacueze de acolo. Am ieşit din curtea Guvernului pe poarta dinspre Iancu de Hunedoara, în piaţă erau foarte mulţi oameni, nu vreau să dau cifre, dar piaţa era plină. Aveam două variante, ori să încercăm să ne facem cordon, adică să intrăm în contact direct, însemna conflicte sau să executăm somaţiile, în afară de somaţiile care s-au auzit toată seara făcute de Direcţia Generală. Brigada specială a executat somaţiile cu toate că, conform legii, nici nu mai trebuiau să fie, s-au tras rachetele cu trei semnale roşii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40, gaze”.

6. Atacul asupra jandarmeriţei a justificat ordinul de evacuare a Pieţei. Jandarmii au transmis avertismentele legale luminoase cu rachete de semnalizare de culoare roşie şi susţin că au transmis şi avertismente verbale către protestatarii din piaţă că urmează intervenţia în forţă, deşi oamenii nu cunoşteau semnificația rachetelor de culoare roşie şi nu au auzit avertismentele verbale. Maiorul Cazan a admis la TVR că este posibil ca nu toţi protestatarii din piaţă să fi auzit avertismentele verbale.

7. La ora 23:11 începe intervenţia în forţă. Jandarmii s-au năpustit cu gaze lacrimogene eliberate din butelii sau grenade şi cu tunuri cu apă inclusiv asupra femeilor, bătrânilor şi copiilor aflaţi la Girafă, la Antipa, pe lângă zona presei şi a carelor de televiziune. Mulţimea gazată fuge panicată pe Şoseaua Kiseleff, care era blocată însă în zona Muzeului Țăranului de un parapet şi un cordon de jandarmi călare.

Marile semne de întrebare ale acestei operațiuni:

1. Cine a sunat la 112 şi a livrat Jandarmeriei informaţia eronată potrivit căreia Springtime-ul este vandalizat?

2. Cine a livrat Jandarmeriei informaţia eronată potrivit căreia sunt acte de vandalism la Antipa?

3. De ce comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, a luat decizia riscantă de a trimite în mijlocul mulţimii cele două detaşamente cu jandarmeriţa ca să salveze poliţia, deşi nu era nevoie?

Maiorul Cazan a declarat că şeful Poliţiei le-a transmis informaţia că poliţiştii sunt încercuiţi. “Am fost informat la 5 minute de şeful poliţiei că ei sunt încercuiţi, că nu mai pot ieşi din maşini, că le-a fost obturată vederea”, a declarat Cazan. De notat că șeful Poliţiei, chestorul Ioan Buda, era la Ministerul de Interne, unde fusese convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică din subordinea directă a ministrului Carmen Dan. De asemenea, pe înregistrarea din maşina SIAS, poliţiştii spun că ordinul de retragere a venit de la un anume “Dragoş“.

Discuţiile din ziua de 10 august dintre jandarmii aflaţi în piaţă şi superiorii lor au fost securizate de procurori, potrivit unor surse apropiate anchetei Parchetului Militar. E vorba despre discuţiile purtate prin staţiile de emisie-recepţie ale jandarmilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...