Scenariul sumbru preconizat de Naumescu: „Alternativa la regimul Putin nu pare a fi decât o dictatură militară!“

Scenariul sumbru preconizat de Naumescu: „Alternativa la regimul Putin nu pare a fi decât o dictatură militară!“

Dacă Putin nu reușește să îl elimine rapid pe Evgheni Prigojin, în următoarele 48-72 de ore, totul se poate schimba și/sau prăbuși la Moscova, susține Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Prigojin susține că a ocupat baza militară din Rostov pe Don FOTO: Profimedia

„RUSIA ÎN DERIVĂ” - este titlul comentariului pe care profesorul Valentin Naumescu l-a postat pe pagina sa de Facebook.

„Desigur, ne bucură orice probleme interne ar avea Rusia agresoare, imperialistă și arogantă. Cu cât mai mari problemele, cu atât mai bine! O țară, un stat și un popor care au atacat alte țări, au ucis și au provocat suferință, trebuie să plătească un preț greu și să-și primească pedeapsa cuvenită. Generația noastră nu va uita crimele Rusiei lui Putin”, susține specialistul în politică internațională.

„Dictatorii sfârșesc de obicei prin trădare pe plan intern, și în țările mici, și în cele mari. Știm noi asta foarte bine. Generali cu piciorul în ghips și alte motive...”, susține profesorul de la UBB.

„Totul se poate schimba și/sau prăbuși la Moscova”

Specialistul în relații internaționale susține că Prigojin nu înseamnă nici pe departe că va exista o opoziție politică liberală în Rusia.

Dar... să nu ne facem iluzii în privința lui Prigojin și a unei eventuale idei de opoziție politică liberală în Rusia. Dacă Putin nu reușește să îl elimine rapid (încă este posibil, în următoarele 48-72 de ore), totul se poate schimba și/sau prăbuși la Moscova. În acest moment, alternativa la regimul Putin nu pare a fi decât o DICTATURĂ MILITARĂ! Atât se poate acum”, este de părere profesorul clujean.

Pe termen scurt, există o singură parte bună a unei eventuale căderi a regimului Putin și înlocuirea cu un regim militar, spune Naumescu: „O nouă putere ar opri probabil războiul din Ucraina, fiind preocupată de consolidare internă, de ridicarea sancțiunilor și de reluarea afacerilor cu Vestul.”

Pe termen mediu și lung, însă, Naumescu se așteaptă doar la vești rele din Rusia.

„Cu un ochi râdem, cu celălalt plângem. Dinspre Rusia, doar perspective proaste pot veni, după cum rezultă din luptele celor puternici. O momâie de popor, nu e în stare de nimic, decât să se uite la televizor și să laude”, concluzionează profesorul.

Ce se întâmplă în Rusia

Vineri seara, 23 iunie 2023, Evgheni Prigojin a spus că armata rusă, condusă de Serghei Șoigu, a bombardat spatele trupelor mercenare Wagner. Șeful PMC (Companie militara privată, n.r.) a cerut demiterea conducerii militare a țării și a anunțat începerea unui „Marș al Justiției”.

Potrivit acestuia, 25 de mii de wagneriți intenționează să „oprească răul care este conducerea militară a țării” - minciunile, pierderile uriașe și greșelile.

Prigojin a promis că va „distruge orice blocaj rutier și orice aeronavă” în caz de rezistență.

Aflat la Rostov pe Don, Evgheni Prigojin a cerut ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el pentru discuții. Într-o scurtă intervenție televizată, Putin a vorbit despre trădare și despre lupta pentru restabilirea ordinii, fără a rosti nici măcar odată numele lui Prigojin.

Fost ofițer al Forțelor de Apărare ale Israelului, analistul militar Yigal Levin spune că Grupul Wagner acționează ca talibanii. El a sugerat că la Moscova, unde mercenarii se îndreaptă acum, ar putea să-i aștepte deja întăriri.

„În termeni tactici, oamenii lui Prigojin se comportă ca talibanii", scrie Levin.

„O parte paramilitară marșează spre capitală. Cealaltă parte - celulele adormite din rândul cetățenilor - stau la Moscova și așteaptă un semnal de la „bucătar”, mai arată acesta.

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie" şi „să elibereze poporul rus" de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP.

URMĂREȘTE LIVE CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN RUSIA

Cine este Valentin Naumescu

Valentin Naumescu este profesor de Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. El este președintele Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), un for („think tank”) al cărui scop este promovarea prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Premierul Moldovei, Dorin Recean, și ministrul de Externe Nicu Popescu fac parte din ICDE.

Naumescu a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – octombrie 2012) având mai multe funcții: consul general la Toronto, consilier diplomatic la Direcţia Diplomaţie Publică și secretar de stat pentru diplomaţie publică;

Naumescu a fost membru al Consiliului de Conducere al ICR, reprezentând Ministerul Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – iunie 2007) și a condus departamentele de relații internaționale și de resurse umane în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (decembrie 1997 – decembrie 1998).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”