Schengen: Bruxellesul recomandă Germaniei, Austriei, Danemarcei, Suediei și Norvegiei ridicarea în următoarele șase luni a controalelor

Schengen: Bruxellesul recomandă Germaniei, Austriei, Danemarcei, Suediei și Norvegiei ridicarea în următoarele șase luni a controalelor

Comisia Europeană a recomandat marți Germaniei, Austriei, Danemarcei, Suediei și Norvegiei să ridice progresiv în următoarele șase luni controalele la frontierele interne Schengen, controale instituite temporar pentru stoparea valului de migrație în 2015, transmite Reuters.

Suedia a anunțat deja marți eliminarea controalelor de identitate sistematice la frontiera cu Danemarca, compensându-le prin alte măsuri, mai ales prin instalarea de camere de supraveghere și verificarea cu raze X a vehiculelor care traversează granița.

''A sosit timpul să revenim progresiv la un sistem Schengen deplin funcțional, iar propunerile noastre de astăzi se referă la măsuri concrete în acest sens'', a declarat comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, citat într-un comunicat al executivului european.

''Recomandăm o ultimă prelungire a controalelor temporare la frontierele interne ale Schengen, dar facem apel la statele membre să elimine gradual aceste controale, compensând această eliminare prin controale de poliție proporționate pe ansamblul teritoriului lor'', a adăugat Avramopoulos.

'Schengen este una din cele mai mari realizări ale proiectului european. Trebuie să facem totul (...) pentru a-l proteja'', a subliniat el.

Mai mult de un milion de persoane au cerut azil în statele bogate ale Europei de Nord, mai ales în Germania, punând la încercare capacitățile acestor state de a face față valului de migrație.

''Deși situația globală continuă să se stabilizeze, un număr deloc neglijabil de migranți în situație ilegală și de solicitanți de azil sunt încă prezenți în Grecia. Din acest motiv, cu titlul de măsură de precauție și în timp ce sunt instituie alte măsuri, Comisia recomandă Consiliului (European) să prelungească pentru o ultimă dată controalele, ceea ce înseamnă că acestea vor trebui ridicare în termen de șase luni. Simultan, Comisia cheamă statele membre să apeleze tot mai des la alte măsuri susceptibile să ofere același nivel de securitate, cum sunt controale de poliție proporționate în zonele de frontieră și de-a lungul axelor de transport'', se mai arată în comunicat.

''Încurajăm statele membre să coopereze între ele atât cât este posibil la acțiuni de poliție pe teren, profitând de toate instrumentele avute la dispoziție'', a indicat și comisarul european pentru securitate, Julian King.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...