Schimbările climatice au făcut posibilă cultivarea plantelor exotice în Marea Britanie

Schimbările climatice au făcut posibilă cultivarea plantelor exotice în Marea Britanie

Temperaturile record și vremea uscată din această vară au făcut ca în Marea Britanie să crească plante exotice, printre care și avocado și smochine, au declarat mai mulți grădinari pentru BBC News. Ei descriu acest fenomen ca o tendință de aclimatizare și dezvoltare a plantelor mediteraneene și subtropicale în ultimii ani.

Schimbările climatice au dus la cultivarea plantelor exotice în Marea Britanie / Foto Arhivă

Unele soiuri de plante, considerate de apartament, au ajuns să crească cu succes în exterior, în timp ce soiurile tradiționale de grădină britanice se luptă să supraviețuiască la temperaturile ridicate.

Oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor ar putea amenința plantele.

Societatea Regală de Horticultură (RHS) estimează că iernile vor fi mai umede, iar verile mai calde și mai secetoase, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, astfel că vor crea condiții favorabile pentru unele plante mai exotice.

Terra s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială de acum aproximativ 200 de ani, iar oamenii de știință susțin că exită o legătură între acest fenomen și schimbările climatice provocate de om. Potrivit Met Office, Marea Britanie se încălzește puțin mai repede decât ritmul mediu de creștere a temperaturii globale.

Grădinarii din nordul Angliei resimt efectele, astfel că Russell Watkins care îngrijește grădina Royal Horticulture Society spune că înainte el creștea plante standard, mai precis un amestec de arbuști rezistenți și plante perene care supraviețuiesc timp de mai mulți ani.

„Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, spune el.

Acesta contninuă precizând că bananele, daliile și unele specii de ghimbir supraviețuiesc mult mai mult pe timp de iarnă și „prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”.

Tot mai ușor să cultivi plante tropicale

În partea de est a Angliei, un bărbat care se ocupă cu curațarea geamurilor, cultivă plante subtropicale ca hobby. Chris Bower spune că anul acesta se poate mândri cu pepenele verde și smochinele sale. De asemenea, este bucuros și datorită recoltei sale de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.

„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor să cultivi soiuri non-native”, explică el pentru BBC News.

Cu experiența acumulată, el a putut să experimenteze mai mult, în timp ce clima mai uscată din Anglia de Est îl face să încerce să cultive plante care au nevoie de mai puțină apă.

James Wong, botanist la Kew Gardens a spus că el a descoperit avocado crescând în Londra. El crede că unele plante provin din semințele aruncate care au încolțit între timp și subliniază că acestea sunt mai rezistente decât s-ar aștepta mulți oameni.

„Plantele de avocado cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10 grade Celsius pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul furtunii «beast from the east» din 2018”, explică el.

Oportunitate interesantă de cultivare a plantelor exotice

Comunitățile din diaspora, dar și alte grupuri de oameni, încearcă de mai mulți ani să cultive fructe și legume subtropicale și exotice.

Un proiect de cultivare, Black Rootz care este condus de persoane de culoare, din nordul Londrei, cultivă cartofi dulci, dovlecei exotici și tomatillos pe terenul lor din Haringey.

Paulette Henry, cofondatoarea grupului, a declarat că îi place să cultive aceste legume și că o face de zeci de ani. Ea subliniazăcă verile mai calde din ultima vreme le-au stimulat.

Totuși, experții avertizează că o continuare a verilor calde și uscate, precum cea din acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se dezvolta.

„Este posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite în Marea Britanie și să ofere o oportunitate interesantă pentru cultivarea de noi plante alimentare exotice”, explică Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.

El subliniază că apa este importantă și că lipsa ei va fi o problemă pentru cultivarea eficientă a oricărui tip de plante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…