Schimbările climatice fac Pământul să se rotească mai încet. Cum afectează asta lungimea unei zile

Schimbările climatice fac Pământul să se rotească mai încet. Cum afectează asta lungimea unei zile

Impactul schimbărilor climatice provocate de oameni este atât de puternic, încât a început să fie afectată măsurarea timpului, arată un nou studiu, potrivit cărora acestea au "încetinit rotația Pământului", transmite CNN .

Schimbările climatice afectează rotația Pământului FOTO Shutterstock

Schimbările climatice afectează rotația Pământului FOTO Shutterstock

Topirea ghețarilor, cauzată de încălzirea globală, afectează viteza de rotație a Pământului și crește durata fiecărei zile, o tendință care se va accelera în acest secol pe măsură ce oamenii continuă să elibereze poluanți care încălzesc planeta, arată un nou studiu.

În prezent, schimbările sunt mici, de ordinul milisecundelor pe zi, însă într-o lume high-tech, hiperconectată, ele au deja un impact impact important asupra sistemelor de calcul pe care ne bazăm, inclusiv GPS-ul.

"Aceasta este o dovadă a gravității schimbărilor climatice în curs", a declarat Surendra Adhikari, geofizician la Jet Propulsion Laboratory al NASA

Cum afectează schimbările climatice timpul

Numărul de ore, minute și secunde care compun fiecare zi pe Pământ sunt dictate de viteza de rotație a Pământului, care este influențată de mai mulți factori. Aceștia includ procesele din nucleul fluid al planetei, impactul continuu al topirii marilor ghețari după ultima epocă glaciară, precum și topirea gheții polare din cauza schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, de câteva milenii, impactul lunii a dominat, crescând durata unei zile cu câteva milisecunde pe secol. Luna exercită o atracție asupra Pământului, afectând oceanele și încetinând treptat rotația Pământului.

Oamenii de știință au făcut anterior conexiuni între topirea gheții polare și zilele mai lungi, dar noua cercetare sugerează că încălzirea globală este o influență mai mare asupra timpului decât au arătat studiile recente.

În trecut, impactul schimbărilor climatice asupra timpului "nu a fost atât de dramatic", a declarat Benedikt Soja, autor al studiului și profesor asistent la universitatea elvețiană ETH Zurich.

Dar asta s-ar putea schimba. Dacă lumea continuă să elibereze poluanți care încălzesc planeta.

"Schimbările climatice ar putea deveni noul factor dominant", depășind rolul lunii, a spus el pentru CNN.

Pe măsură ce oamenii încălzesc lumea, ghețarii și calotele glaciare se topesc, iar acea apă curge de la poli spre Ecuator. Acest lucru schimbăr forma planetei, aplatizând-o la poli și făcând-o să se umfle mai mult la mijloc, încetinind astfel rotația sa.

Procesul este adesea comparat cu un patinator pe gheață care se rotește. Când patinatorul își trage brațele spre corp, se rotește mai repede. Dar dacă își mișcă brațele spre exterior, departe de corp, rotația încetinește.

Durata zilei a crescut în ultimele decenii

Creșterea nivelului mării alimentată de schimbările climatice a făcut ca durata unei zile să varieze între 0,3 și 1 milisecunde în secolul al XX-lea. În ultimele două decenii, însă, oamenii de știință au calculat o creștere a duratei zilei de 1,33 milisecunde pe secol, "semnificativ mai mare decât în orice moment al secolului XX", potrivit raportului.

Dacă poluarea care încălzește planeta continuă să crească, încălzind oceanele și accelerând pierderea gheții din Groenlanda și Antarctica, rata schimbării este setată să crească vertiginos, a constatat raportul.

Dacă lumea nu va reuși să reducă emisiile, schimbările climatice ar putea crește durata unei zile cu 2,62 milisecunde până la sfârșitul secolului, depășind astfel impactul natural al lunii.

"În doar 200 de ani, vom fi alterat sistemul climatic al Pământului atât de mult încât asistăm la impactul acestuia asupra modului în care se rotește Pământul", a adăugat Adhikari.

Impact major asupra tehnologiei

Câteva milisecunde în plus pe zi pot fi trecute neobservate de către oameni, dar au un impact asupra tehnologiei.

Măsurarea precisă este vitală pentru sisteme precum GPS-ul, sau alte ustensile de comunicare și navigație. Acestea folosesc Timpul Atomic (TAI) extrem de precis, bazat pe frecvența anumitor atomi.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să folosească timpul universal coordonat (UTC) pentru a stabili fusurile orare. UTC se bazează pe ceasurile atomice, dar păstrează în continuare ritmul cu rotația planetei. Asta înseamnă că, la un moment dat, trebuie adăugate sau scăzute "secunde bisecte" pentru a păstra alinierea cu rotația Pământului.

Legătura între creșterea zilei și cutremure

Unele studii au sugerat, de asemenea, o corelație între creșterea duratei zilei și creșterea numărului de cutremure, a declarat Mostafa Kiani Shahvandi, autor al studiului și cercetător la Universitatea ETH Zurich.

În momentul de față, conexiunea este una speculativă și este nevoie de mai multă cercetare pentru a stabili orice legătură clară.

Ziua ar putea, de fapt, să fie mai scurtă

Un articol pe aceeași temă publicat în martie a concluzionat că, deși schimbările climatice încetinesc tot mai mult rotația Pământului, procesele din nucleul Pământului ar putea fi mai importante și de fapt accelerează rotația, scurtând durata zilei.

"Ce am făcut noi a fost să mergem puțin mai departe și să reestimăm aceste tendințe", a spus Shahvandi. Ei au descoperit că orice influență din nucleul topit a fost depășită de cea a schimbărilor climatice.

Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea din California San Diego și autor al studiului din martie, a declarat la rândul său că noul studiu se potrivește totuși cu cercetările sale, "și este valoros pentru că extinde rezultatul mai departe în viitor și analizează mai multe scenarii climatice."

Jacqueline McCleary, profesor asistent de fizică la Universitatea Northeastern, a declarat că noul studiu ajută la o "dezbatere de decenii asupra rolului exact pe care schimbările climatice îl vor juca în schimbarea duratei zile".

Deși acum există un consens general că schimbările climatice vor avea un "efect net de prelungire a zilei", există încă o incertitudine cu privire la ce procese care afectează timpul vor domina în acest secol.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

3 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

4 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

5 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?