Schița Cabinetului Ciolacu, în scenariul fără UDMR la guvernare | SURSE

Schița Cabinetului Ciolacu, în scenariul fără UDMR la guvernare | SURSE

PNL și PSD dicută deja alternativa unui guvern fără UDMR la Guvernare, împărțind ministerele care ar urma să revină fiecărui partid. Potrivit unor surse din coaliție, UDMR este așteptat să dea un răspuns cu privire la continuarea sau ieșirea de la guvernare până luni.

Inquam Photos / Octav Ganea

Surse din Coaliția de Guvernare au declarat pentru „Adevărul” că în cazul ieșirii UDMR de la guvernare, PSD și PNL ar urma să își împartă ministerele în mod egal, fiind vorba de 18 ministere și urmând ca fiecare partid să aibă conducerea a 9 portofolii. Scăderea numărului de portofolii este una dintre variantele discutate în interiorul Coaliției, dacă UDMR va ieși de la guvernare.

Astfel, PSD ar urma să aibă Transporturile, Ministerul Familiei, portofoliul de la Economie, Agricultura, Apărarea, Ministerul Sănătății, cel al Culturii, dar și cel al Justiției, preluat de la PNL, și cel al Mediului, preluat de la UDMR.

Potrivit surselor citate, PNL ar urma să preia Dezvoltarea de la UDMR și Ministerul Muncii și cel al Finanțelor de la PSD. Liberalii ar mai urma să păstreze conducerea Internelor, portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, Ministerul Energiei, cel al Educației, cel al Digitalizării și portofoliul de Externe ar urmasă rămână tot la liberali.

Totodată, liderii Coaliției de guvernare așteaptă un răspuns de la UDMR până duminică, cel târziu luni.

Rotativa, la pachet cu reducerea numărului secretarilor de stat

PSD și PNL sunt gata să lase prevederile protocolului de colaborare deoparte și să renegocieze ministerele, conform pretențiilor invocate de liderii fiecărui partid. Mai mult, UDMR ar putea fi lăsat în afara guvernării sau cu un număr redus de portofolii.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au precizat că au mandat pentru a reduce numărul secretarilor și subsecretarilor de stat în viitorul Guvern, după ce tot formațiunile lor au mărit schema bugetară de s-a ajuns la nivel de ministere și SGG la peste 130 de demnitari.

Cel mai mare minister din punct de vedere al numărului de secretari de stat și subsecretari e cel al Dezvoltării, condus de Cseke Attila, care are în total 11 (șapte secretari de stat și patru subsecretari de stat).

Totodată, premierul Ciucă a lansat un atac voalat la adresa UDMR, pe tema discuțiilor apărute privind soarta Ministerului Mediului. „În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic“, a subliniat Ciucă.

Surse de la vârful conducerii PNL au precizat că UDMR va fi pus să aleagă între: a) diminuarea numărului de portofolii (ministere plus vicepremier) și b) ieșirea de la guvernare. „Putem continua și fără ei“, susțin sursele citate. De altfel, Nicolae Ciucă nu a negat faptul că UDMR s-ar putea să nu se mai regăsească în viitorul Guvern.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...