Scholz cere Chinei să-şi utilizeze „influenţa“ asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Scholz cere Chinei să-şi utilizeze „influenţa“ asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri, în cadrul unei vizite la Beijing, că i-a cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să facă uz de „influenţa sa" asupra Rusiei cu scopul ca aceasta să pună capăt „războiului său de agresiune" împotriva Ucrainei, relatează France Presse.

Olaf Scholz i-a cerut președintelui chinez să uzeze de influența sa asupra Rusiei FOTOProfimedia

„I-am spus preşedintelui (chinez) că este important ca China să-şi utilizeze influenţa asupra Rusiei", a declarat presei Olaf Scholz, „în acord cu necesitatea de a respecta principiile Cartei Naţiunilor Unite, la care am subscris cu toţii, principii precum cel al suveranităţii şi integrităţii teritoriale, care sunt şi pentru China un lucru important".

Liderul german l-a invitat, de la Beijing, pe preşedintele rus Vladimir Putin să "nu refuze" prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene, care ar urma să expire în 19 noiembrie.

„Cer preşedintelui rus să nu refuze prelungirea acordului privind cerealele care expiră în câteva zile. Foametea nu trebuie să devină o altă armă", a declarat el cu ocazia vizitei sale oficiale în China.

Olaf Scholz a afirmat că „l-a invitat pe preşedintele Xi să ia parte activ la lupta împotriva foametei în lume", subliniind totodată că „China şi Germania au o responsabilitate specială, în calitate de creditori internaţionali, pentru a acţiona împotriva înrăutăţirii îndatorării ţărilor celor mai sărace“.

Cancelarul german a spus că a abordat cu preşedintele chinez şi alte subiecte care tensionează relaţia dintre Beijing şi Occident, precum Taiwanul şi respectarea drepturilor omului.

Am subliniat astăzi preocuparea noastră crescândă pentru stabilitatea şi pacea în regiune. China are o responsabilitate specială în această privinţă", a menţionat cancelarul.

Referitor la respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor, „era important pentru mine să clarific convingerile noastre", a spus Scholz, insistând asupra caracterului "universal" al acestor drepturi.

„Aşa cum a arătat întrevederea noastră, există diferenţe între cele două ţări ale noastre", a conchis cancelarul german.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...