Scholz: „Israelul are dreptul să se apere în fața atacurilor barbare”. Germania revizuieşte ajutorul pentru palestinieni

Scholz: „Israelul are dreptul să se apere în fața atacurilor barbare”. Germania revizuieşte ajutorul pentru palestinieni

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Israelul are „dreptul să se apere" în faţa atacurilor „barbare" ale Hamas, reafirmând sprijinul „ferm şi neclintit" al Germaniei pentru statul evreu, relatează AFP, citată de Agerpres.

Olaf Scholz. FOTO EPA EFE

Liderul german a anunţat, de asemenea, că va purta discuţii cu liderii egiptean, american, francez şi britanic, subliniind importanţa prevenirii transformării atacului Hamas asupra Israelului „într-o conflagraţie cu consecinţe incalculabile pentru întreaga regiune".

Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă susţinut duminică la Berlin.

Olaf Scholz a anunțat că autorităţile au sporit protecţia instituţiilor israeliene şi evreieşti din Germania.

Totodată, guvernul german a anunţat că îşi revizuieşte ajutorul de sute de milioane de euro pentru palestinieni în urma celui mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani al grupării islamiste palestiniene Hamas, potrivit Reuters.

„Vom revizui acum întregul nostru angajament pentru teritoriile palestiniene"

Potrivit ministrului german al Dezvoltării, Svenja Schulze, guvernul germana fost întotdeauna atent să verifice dacă banii sunt folosiţi doar în scopuri paşnice.

„Dar aceste atacuri asupra Israelului marchează o fractură teribilă. Vom revizui acum întregul nostru angajament pentru teritoriile palestiniene", a spus ministrul.

Germania va discuta cu Israelul despre modul în care proiectele de dezvoltare din regiune ar putea fi cel mai bine deservite şi se va coordona cu partenerii internaţionali, a mai declarat ministrul guvernului de centru-stânga.

„Nu vom mai finanţa terorişti"

Unii parlamentari germani, în special conservatorii din opoziţie, au cerut încetarea ajutorului.

„Toată Uniunea Europeană, toate cele 27 de state, trebuie să spună acum: avem nevoie de un nou început şi nu vom mai finanţa terorişti" , a afirmat Armin Laschet, candidatul conservatorilor la ultimele alegeri federale, cerând încetarea cooperării UE cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care îşi are sediul în Cisiordania.

Un membru proeminent al partidului de opoziţie Stânga, Gregor Gysi, a argumentat împotriva unei astfel de mişcări, spunând că Hamas , şi nu toţi palestinienii, este responsabilă pentru atac.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?