Schulz acceptă să discute cu Merkel din 'responsabilitate' față de Germania și Europa

Schulz acceptă să discute cu Merkel din 'responsabilitate' față de Germania și Europa

Liderul social-democraților germani, Martin Schulz, a declarat vineri că din 'responsabilitate' față de Germania și Europa a decis să dea curs apelului președintelui Germaniei, Frank Walter Steinmeier, de a dialoga cu cancelarul conservator Angela Merkel, dar a promis că, dacă în final va accepta să intre din nou la guvernare, un acord în acest sens va fi supus votului bazelor partidului, relatează agențiile AFP și EFE.

Într-o scurtă declarație dată presei, Schulz a recunoscut că, pe lângă 'apelul dramatic' primit de la Steinmeier pentru evitarea alegerilor anticipate, a primit în ultimele zile și numeroase telefoane de la 'prietenii noștri europeni', care și-au exprimat preocuparea față de situația creată în Germania după eșecul negocierilor purtate de conservatorii cancelarului Angela Merkel cu Partidul Liber-Democrat (FDP) și cu Verzii în vederea formării unei coaliții.

De asemenea, Schulz a ținut să adauge că în cazul în care va intra în opoziție, Partidul Social-Democrat (SPD) va acționa cu responsabilitate, adică nu va recurge la 'obstrucționare parlamentară'.

Declarația sa survine după ce președintele Steinmeier a anunțat că va avea săptămâna viitoare o întâlnire comună cu cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creștin-Democrată — CDU), cu liderul SPD, Martin Schulz, și cu șeful aripii conservatoare bavareze (Uniunea Creștin-Socială — CSU), Horst Seehofer, în speranța că va deschide calea pentru o nouă ''mare coaliție''.

După ce la alegerile legislative din 24 septembrie SPD a obținut cel mai slab rezultat din perioada postbelică, numai 20,5%, Schulz a anunțat că partidul său va încerca să se 'regenereze' în opoziție, excluzând atunci continuarea 'marii coaliții' cu conservatorii, care deși au câștigat alegerile, au obținut numai 33% din voturi, de asemenea un record negativ. Prin urmare, singura opțiune a Angelei Merkel pentru a obține al patrulea mandat de cancelar a rămas să ajungă la o înțelegere cu FDP și cu Verzii, dar din cauza divergențelor la numeroase capitole, de la integrarea zonei euro și până la problema migrației, tratativele au eșuat. În urma acestui eșec, Angela Merkel a declarat că ar prefera mai degrabă alegeri anticipate decât să conducă un guvern minoritar, unui nou scrutin declarându-se inițial favorabil și Schulz.

Totuși, o posibilitate tot mai vehiculată în ultimele zile este formarea unui guvern conservator minoritar sprijinit de social-democrați în Bundestag, având în vedere că nimeni nu-și dorește continuarea crizei politice, o incertitudine fiind și rezultatul pe care la eventuale alegeri anticipate l-ar obține extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care în urma scrutinului din 24 septembrie și-a făcut intrarea în premieră în Bundestag, cu un procent de 13%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu