Schulz: Dacă voi fi preşedinte al CE nu voi accepta cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II

Schulz: Dacă voi fi preşedinte al CE nu voi accepta cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II

Preşedintele PE, Martin Schulz, candidatul socialiştilor pentru şefia CE, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la lansarea eurocandidaţilor PSD-UNPR-PC, că dacă va fi preşedinte al Executivului UE nu va accepta să existe cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II.

Schulz: Dacă voi fi preşedinte al CE nu voi accepta cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Europa noastră este o Europă care-i pune în prim plan pe cetăţenii săi. Recent, libera circulaţie a fost ţinta unor atacuri. Populiştii au creat panică în rândul cetăţenilor europeni că România şi Bulgaria ar dori să abuzeze de sistemele sociale din ţările gazdă. O dezbatere urâtă, faptele au fost distorsionate, s-au spus mari minciuni. Adevărul este următorul: Doar o foarte mică parte dintre migranţi sunt implicaţi în fraudarea sistemelor sociale. Adevărul este următorul: ţările gazdă beneficiază de pe urma muncii acestora. Aceşti migranţi sunt tineri foarte motivaţi şi pregătiţi, aceştia lucrează din greu, îşi plătesc taxele şi contribuie la stabilizarea sistemelor de securitate socială şi de pensii din ţările gazdă. Ca preşedinte al Comisiei Europene nu voi accepta niciodată ideea că avem cetăţeni europeni de rangul I şi de rangul II! Nu voi accepta niciodată să le închidem din nou graniţele", a precizat Martin Schulz la reuniunea PSD-UNPR-PC.

El a spus celor prezenţi că este timpul câştigării alegerilor pentru a putea consturi împreună o Europă care face vieţile oamenilor mai bună. "Prieteni, ne-am reunit aici, în Bucureşti, pentru că vrem o Europă mai bună. O Europă care face vieţile oamenilor mai bune... Vouă vă spun aceasta, fiecăruia dintre voi: dacă este prima oară când votaţi sau dacă ezitaţi, dacă aveţi sentimentul că stânga şi-a pierdut poziţia în ultimii ani este timpul să revenim! Este timpul să ne unim, să ne organizăm, să acţionăm. Este timpul să readucem pasiunea pentru Europa, o Europă care este echitabilă, socială şi puternică către străzile fiecărui oraş şi în casele şi inimile oamenilor. Este timpul să câştigăm aceste alegeri, astfel încât să putem construi împreună o Europă care face vieţile oamenilor mai bune", a arătat Martin Schulz.

El a precizat că viitoarele alegeri europene nu sunt doar nişte simple alegeri şi că pentru prima oară poporul va decide ce fel de Europă îşi doreşte. "Pentru prima oară poporul va decide cine va fi viitorul preşedinte al Comisiei Europene. În numele vostru aş vrea să devin primul preşedinte al Comisiei Europene care rezultă în urma unui vot democratic. În numele vostru vreau să devin preşedite al Comisiei Europene pentru că vreau să fac Europa mai bună, astfel încât aceasta să facă viaţa cetăţenilor noştri mai bună", a susţinut Martin Schulz.

El a mai spus că ştie că pentru unii dintre cei prezenţi Europa încă oferă promisiunea unui viitor mai bun, în timp ce alţi, "frustraţi sau supăraţi", au întors spatele Europei. "Ştiu cât de dificil este să construieşti instituţii democratice dedicate binelui comun, să pui bazele statului de drept astfel încât toţi cetăţenii să fie egali, să stimulezi o economie de piaţă de care să beneficieze cât mai mulţi, nu doar câţiva. Şi trebuie să fim oneşti: lupta împotriva corupţiei nu a fost încă câştigată în multe ţări europene. Însă nu suntem singuri în această luptă. Ca preşedintele al Comisiei o să fiu alături de voi pe tot parcursul drumului, ca prieten şi partener. Pentru că Europa nu înseamnă doar piaţa unică. Europa este o comunitate bazată pe valori comune, fondată pe principiul solidarităţii, unde noi ca cetăţenii Uniunii Europene suntem egali şi ne bucurăm de aceleaşi drepturi", a mai spus Schulz.

El a vorbit de criza financiară care a lovit Europa în ultimii ani şi de faptul că sunt aproape 27 de milioane de europeni care vor să muncească şi nu-şi găsesc o slujbă, dintre aceştia 6 milioane fiind tineri.

"În ultimii ani când criza financiară a lovit Europa, politicienii au cerut sacrificii dureroase din partea oamenilor, tăieri salariale şi ale pensiilor, închideri de şcoli şi spitale, impozitele au fost mărite. Ca rezultat al acestor politici de austeritate, oamenii suferă. Diviziunile se lărgesc. Cei bogaţi devin mai bogaţi, cei săraci devin mai săraci. Aproape 27 de milioane de europeni care vor să muncească şi nu-şi găsesc o slujbă, 6 milioane dintre aceştia sunt tineri. Cei tineri plătesc cu preţul şanselor pe care le oferă viaţa pentru o criză pe care nu au provocat-o. Este scandalos. Înţeleg că populaţia din Atena, Madrid şi Roma a ieşit în străzi să protesteze împotriva acestor politici dureroase. Şi vă întreb pe toţi cei aflaţi astăzi aici: Suntem capabil încă să resimţim durerea? Simţim durerea unui tânăr sau a unei tineri care trimite 300 de solicitări pentru un loc de muncă şi primeşte 300 de refuzuri? Simţim durerea unui cuplu cu vârsta mai mare de 50 de ani care-şi pierde slujba şi îşi pierde casa pentru că nu-şi mai poate permite să plătească ratele şi li se spune că sunt prea bătrâni să-şi găsească o nouă slujbă? Numai dacă vom fi capabil să împărtăşim această durere vom reuşi să recăpătăm încrederea. Numai dacă vom fi capabili să împărtăşim această durere vom merita să câştigăm aceste alegeri", a arătat Martin Schulz.

El a mai spus că a avea o slujbă înseamnă mai mult decât un salariu, "îţi conferă demnitate" şi şi-a amintit de prima lui zi a stagiului de practică în 1975, când urma un stagiu de pregătire pentru a deveni vânzător de carte. "Câţiva ani mai târziu mi-am deschis propria librărie. Niciodată nu am avut aceleaşi sentimente de împlinire şi sens ca în aceeaşi zi. De aceea în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, locurile bune de muncă vor fi prima mea prioritate", a adăguat Martin Schulz.

Discursul lui a fost tradus în română pe ecranele din sala de la Romexpo unde se desfăşoară reuniunea PSD-UNPR-PC.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată

5 Una dintre cele mai fascinante povești de viață ale unei femei din România, prima nepoată a Nababului