Scriitorul Dinu Săraru: Ne lipseşte ştiinţa de carte ca să avem şira spinării dreaptă; e dureros

Ştiinţa de carte este cea care ne lipseşte acum, ca să avem şira spinării dreaptă, consideră scriitorul Dinu Săraru.

"Ştiinţa de carte e cea care ne lipseşte acum ca să avem şira spinării dreaptă. Fără ştiinţă de carte nu vom avea şira spinării dreaptă nici la Bruxelles, nici nicăieri în lume şi nici pe Lună. La noi, lipsa de carte se vede în toate împrejurările şi e dureros", a spus Săraru, care împlineşte miercuri 87 de ani.

Acesta a participat la dezvelirea unei plăci comemorative aflate la intrarea principală a Hotelului Novotel, de pe Calea Victoriei, care are scopul de a readuce în conştiinţa publică existenţa fostului Teatru Naţional din Bucureşti, care a funcţionat pe acest amplasament până în anul 1944.

El a vorbit despre istoria acestei clădiri. Potrivit scriitorului, aceia care au creat Teatrul cel Mare - ''toţi erau plecaţi în Occident şi s-au întors, tineri, cu Bălcescu în frunte şi cu Ghica şi cu Goleştii să facă această clădire". "Şi au avut noroc şi de doi domnitori - fraţii Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei - care au ocrotit înălţarea acestui edificiu. Deci şi şeful statului era om cu multă carte şi era nevoie de carte", a adăugat scriitorul.

În opinia lui Săraru, portalul Hotelului Novotel, care, graţie arhitectului Romeo Belea, reproduce întocmai intrarea în Teatrul cel Mare de la 1852, "rămâne un simbol pentru veacurile care vor veni al patriotismului luminat al celor mai alese minţi de la mijlocul veacului al XIX-lea".

"Ei sunt cei care, patrioţi fiind şi intelectuali fiind, cu ştiinţă mare de carte şi cu dragoste mare de ţară, au pus bazele, temeliile acestui edificiu, Teatrul cel Mare, care a fost vatra în care s-a consacrat limba română cultă pentru toată România, pentru cultura română, pentru literatura română, pentru arta română. E un loc sacru aici", a mai spus Săraru.

El şi-a exprimat speranţa că primarul Bucureştiului va susţine ridicarea, în faţa portalului, a statuii lui Ion Luca Caragiale.

Prezent la eveniment, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a subliniat că "i se datorează lui Dinu Săraru lupta pentru această placă". "Este, la 87 de ani, un frumos cadou", a arătat Theodorescu.

Realizată sub patronajul Primăriei Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, la iniţiativa Fundaţiei "Nişte Ţărani", placa comemorativă readuce în conştiinţa publică existenţa fostului Teatru Naţional din Bucureşti, care a funcţionat pe acest amplasament până în anul 1944. Actuala intrare a hotelului reproduce întocmai intrarea în clădirea primei scene naţionale.

Inaugurată la 31 decembrie 1852, fosta clădire a Teatrului Naţional a fost distrusă în timpul unui bombardament al aviaţiei germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul