Scriitorul francez Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ''lumi noi'' după pandemia de COVID-19

Scriitorul francez Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ''lumi noi'' după pandemia de COVID-19

Începutul unei ''lumi noi'' după criza generată de pandemia de COVID-19 nu-l convinge pe celebrul scriitor francez Michel Houellebecq, care anticipează din contră o lume ''puţin mai rea'', informează AFP.

''Nu cred nici pentru o fracţiune de secundă declaraţii de genul 'nimic nu va mai fi ca înainte'. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel'', a afirmat scriitorul, autorul, prin alte scrieri, al romanului ''Harta şi teritoriul'', într-o scrisoare citită luni la postul de radio France Inter.

''Nu ne vom trezi, după izolare, într-o lume nouă; va fi aceeaşi, puţin mai rea'', a subliniat scriitorul, cel mai citit autor francez contemporan în străinătate şi cel mai tradus autor francez în viaţă.

Epidemia de COVID-19, estimează romancierul, ''ar trebui să aibă drept principal rezultat accelerarea anumitor mutaţii în curs'', printre care, în special, ''diminuarea contactelor între oameni''.

''Epidemia de coronavirus oferă un motiv splendid de a adera la această tendinţă îngrijorătoare: un fel de uzură morală care pare să afecteze relaţiile umane'', a afirmat de asemenea Michel Houellebecq.

''Va fi la fel de fals să afirmăm că am redescoperit tragicul, moartea, mortalitatea etc...'' a continuat scriitorul, care critică în scrisoarea sa câţiva autori care s-au izolat în casa lor de vacanţă.

Chiar dacă epidemia de COVID-19 a provocat moartea a aproape 25.000 de persoane în Franţa, scriitorul afirmă că ''niciodată moartea nu a fost la fel de discretă ca în aceste ultime săptămâni''.

''Victimele se rezumă la o unitate în statisticile deceselor zilnice şi în anxietatea care se răspândeşte la nivelul populaţiei pe măsură ce totalul se ridică la ceva neobişnuit de abstract'', a subliniat acesta.

''O altă cifră a căpătat multă importanţă în aceste săptămâni, aceea a vârstei bolnavilor. Până la ce vârstă este recomandabil să-i reanimăm şi să-i îngrijim? 70, 75, 80 de ani? se întreabă romancierul.

''Niciodată nu s-a spus cu o neruşinare atât de calmă că viaţa nu are aceeaşi valoare pentru toată lumea'', a constatat autorul romanului ''Supunere''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate