Scrutin regional în Saarland, un prim test pentru Merkel și partidul său conservator înainte de legislative

Cancelarul federal german Angela Merkel și Uniunea Creștin-Democrată (CDU) pe care o conduce se confruntă duminica aceasta cu un scrutin regional în Saarland, un prim test cu șase luni înainte de alegerile legislative, pe care le-ar putea pierde în fața social-democraților, după 12 ani în care conservatorii s-au aflat la putere, informează AFP.

Cei circa 800.000 de alegători din acest mic land german ce se învecinează cu Franța au început, de la orele locale 08:00 (06:00 GMT), să se prezinte la urne, pentru a-și înnoi parlamentul regional. Birourile de vot se vor închide la 18:00 (16:00 GMT), iar primele estimări sunt așteptate imediat după aceasta.

Chiar dacă Saarland nu reprezintă decât 1% din populația Germaniei, rezultatele acestui scrutin sunt foarte importante pentru a măsura capacitatea reală a social-democraților de a constitui o amenințare pentru partidul lui Merkel în alegerile legislative din 24 septembrie.

După ce s-au aflat la începutul anului la 15 puncte distanță de creștin-democrați în sondaje, social-democrații sunt deja umăr la umăr în intențiile de vot la nivel național, la puțin peste 30%. O explicație ar putea-o constitui venirea în fruntea social-democraților a fostului președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care, cu un demers evident de stânga în chestiuni sociale și un profil ce se dorește "apropiat de popor", a remobilizat în timp record electoratul tradițional al partidului.

CDU se află de peste 18 ani la conducere în Saarland, fostă regiune minieră și muncitorească, și este creditat cu 35-37% în intențiile de vot, potrivit ultimelor sondaje.

Însă SPD îi urmează îndeaproape inclusiv pe plan local: după ce s-a menținut multă vreme la 25%, el a ajuns după "efectul Schulz" la 32-34% în ultimele sondaje.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou