Scut pro-CORUPȚIE în Senat! Tăricenii BLOCHEAZĂ un soft de control al licitaţiilor creat cu tehnologii folosite de FBI şi CIA!

Scut pro-CORUPȚIE în Senat! Tăricenii BLOCHEAZĂ un soft de control al licitaţiilor creat cu tehnologii folosite de FBI şi CIA!

Știați că ANI are un soft de control al licitaţiilor, creat cu tehnologii folosite de FBI şi CIA? Și că Legea de aplicare este blocată de tăriceni în Senat? Agenţia Naţională de Integritate a definitivat soft-ul pentru programul "Prevent", care va verifica informatic licitaţii publice de 15 miliarde de euro anual, bazat pe tehnologii folosite şi de agenţii precum FBI şi CIA, însă pe care nu îl poate folosi din cauza amânării adoptării legii în Parlament.

Proiectul "Prevent" a fost anunţat încă din 2014, iar în 2015 Guvernul a definitivat şi adoptat în şedinţă cadrul legislativ, care a fost transmis Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat rapid de Camera Deputaţilor, în mai puţin de două luni şi jumătate. Din decembrie 2015, acesta a rămas însă blocat în Senat fără explicaţii, spun reprezentanţii ANI.

"A trecut de comisiile din Camera Deputaţilor, a ajuns la Senat, a trecut şi de comisiile din Senat, toată lumea era bucuroasă şi optimistă că vom avea un instrument de prevenţie care va ajuta pe toată lumea, inclusiv pe cei care semenează contract, nu doar pe noi. Nu este un instrument menit să prindă pe cineva în offside sau să ne dea nouă de lucru. E menit să permită ca anumite chestiuni să nu se mai întâmple", a declarat, pentru News.ro , preşedintele ANI, Bogdan Stan.

De aproape cinci luni, legea a rămas în Senat, primind raportul comisiilor sesizate. Nu a ajuns însă să fie votată, fiind retrimisă ulterior în comisii pentru o nouă rundă de discuţii. Din luna februarie, proiectul nu a mai avansat. Legea urmează să verifice toate achiziţiile publice din România, estimate la un volum de 15 miliarde de euro pe an.

"Noi vom verifica toate procesele de achiziţie publică pe un an, deci tot. Este exhaustiv. În foarte multe apar situaţii de conflict de interese. Noi vom putea vedea unde şi când apar, pe ce axe", a explicat, pentru News.ro, secretarul general al ANI, Silviu Popa.

Proiectul a fost unul dezvoltat cu fonduri europene, de aproximativ 5 milioane de euro, şi foloseşte tehnologii de ultimă oră. "E un soft foarte complex, cu tehnologie de ultimă oră. Tehnologiile folosite pentru implementarea acestui soft sunt folosite şi la instituţii mult mai prestigioase, precum CIA şi FBI, fără a fi un soft de intelligence, cât mai mult de colectare şi analiză a datelor", a spus Silviu Popa, pentru News.ro.

În cadrul sistemului vor acţiona mai multe baze de date, precum Registrul Comerţului şi Evidenţa Populaţiei. "Datele sunt analizate inteligent şi se produc nişte output-uri, de tip red flag: la primăria cutare sau la ministerul cutare există un risc de conflict de interese. Se emite un avertisment de integritate, inspectorii monitorizează, fără neapărat să intervină în acest proces, pentru că este automatizat, iar apoi se trimite instituţiei respective", potrivit secretarului general al ANI. Inspectorii ANI vor putea primi astfel rezultate pentru a analiza câte proceduri de licitaţie au trecut prin sistem, câte conflicte de interese au fost prevenite, în ce zone geografice şi administrative, precum şi pe ce axe. Toate rezultatele vor fi publicate online, pe site-ul instituţiei. Potrivit reprezentanţilor ANI, în 2015 au fost sesizate 187 de cazuri de licitaţii încheiate cu încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese, volumul acestora ajungând la aproximativ 80 de milioane de euro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”