Se modifică legea RCA. După vânzarea unei mașini, șoferul va putea păstra clasa de bonus-malus trei ani

Se modifică legea RCA. După vânzarea unei mașini, șoferul va putea păstra clasa de bonus-malus trei ani

Mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ, ca, în cazul vânzării unui vehicul, clasa de bonus-malus să se păstreze timp de mai mulți ani de la încheierea ultimei polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), astfel încât să poată fi folosită în cazul noii mașini.

Propunerea de modificare legislativă vine în contextul în care în prezent bonusul de care beneficiază șoferii care nu provoacă accidente rutiere se pierde la schimbarea mașinii.

Concret, Legea nr. 132/2017 privind asigurările RCA urmează să se modifice, potrivit inițiativei legislative aflate în dezbaterea senatorilor, astfel încât, la schimbarea mașinii, clasa de bonus-malus să se păstreze și să poată fi transferată la noua mașină, arată avocatnet.ro. Astfel, legea va primi un nou alineat, ce prevede că “în cazul înstrăinării sau radierii unui vehicul, clasa bonus/ malus se păstrează timp de 3 ani de zile de la data încheierii ultimului contract RCA”.

După cum stabilește legislația momentului, șoferii sunt încadrați, în funcție de incidentele avute în trafic, la o clasă de bonus sau la o clasă de malus, în vederea recompensării sau a penalizării. Dacă nu înregistrează daune plătite într-o perioada de referință, asigurații beneficiază de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, adică o scădere a prețului RCA de până la 50%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria