Se pot spăla pesticidele de pe alimente? Cum să reduceţi cantitatea de substanțe chimice toxice

Se pot spăla pesticidele de pe alimente? Cum să reduceţi cantitatea de substanțe chimice toxice

Problema legumelor şi fructelor pline de pesticide nu este una nouă şi, din păcate, avertismentele specialiştilor cu privire la depăşirea cantităţilor minime de substanţe toxice în diverse produse de pe pieţele europene sunt din ce în ce mai frecvente.

foto arhivă

Există, însă, câteva măsuri simple pe care le puteți lua pentru a reduce la minimum cantitatea de pesticide de pe fructele și legumele pe care le consumaţi. Pentru a evita pesticidele, luați în considerare cumpărarea fructelor și legumelor care prezintă cel mai mic risc și cumpărați produse ecologice, potrivit The Guardian .

Spălarea îndepărtează reziduurile de pesticide?

Specialiştii spun că spălarea ajută la înlăturarea unor pesticide, nu a tuturor, dar este extrem de importantă. Așadar, spălați corect produsele înainte de a le consuma crude sau de a le găti.

Spălarea înseamnă să treceți produsele sub jet apă rece timp de 15-20 de secunde. Căpățânile de salată sau alte verdețuri trebuie întoarse cu frunzele în jos după spălare, pentru a le scurge bine. Folosiți o perie moale pentru a freca coaja unor produse precum merele, morcovii și cartofii.

Trebuie spălări sau clătirile speciale?

Nu este nevoie de nimic altceva decât de apă. Există puține dovezi că deinfectantele recomandate pentru fructe şi legume sau clătirile speciale îndepărtează reziduurile de pesticide.

Ajută decojirea sau faptul că nu mâncați pielițele?

Pentru produsele care nu sunt întotdeauna decojite, dar care pot fi decojite - cum ar fi merele, perele, piersicile etc. - decojirea îndepărtează probabil unele reziduuri de pesticide, dar nu pe toate. Acest lucru din cauza faptului că unele pesticide sunt sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în plantă.

Decojirea nu garantează îndepărtarea pesticidelor şi, în plus, mai poate avea un dezavantaj: pielițele conţin vitamine şi fibre benefice pentru organism, dar și alte substanțe nutritive, spune Amy Keating, dietetician înregistrat la Consumer Reports. Aşadar, dacă vă place să mâncați frcutele cu coajă, nu le decojiţi doar pentru a evita pesticidele, pentru că dezvantajul ar putea fi mai mare decât câştigul.

Produse conservate versus produse congelate

Potrivit unor analize privind conţinutul de pesticide, şi în această situaţie ar putea fi vorba doar despre o loterie. Roșiile conservate, de exemplu, au primit un scor mai bun decât cele proaspete în evaluările recente, dar căpșunile congelate au prezentat un risc mai mare decât cele proaspete.

Așadar, specialiştii sunt reţinuţi în a spune în mod sigur că o formă este mai sigură decât altele atunci când vine vorba de pesticide.

Cea mai sigură metodă este să vă conservaţi sau congelaţi singuri produse a căror sursă o cunoaşteţi.

„Fără pesticide” înseamnă „organic”?

Afirmație „fără pesticide” este tot mai des întâlnită pe unele produse ambalate, dar nu înseamnă că un produs este organic. De asemenea, „fără pesticide” nu este un termen reglementat, așa că nu puteți fi sigur de ceea ce vă spune exact. Pe de altă parte, puteți avea încredere că produsele cu eticheta „Organic” au fost cultivate în conformitate cu standardele în vigoare și doar cu niveluri minime de pesticide.

Sunt mai sigure produsele din piețele agricole?

Este foarte posibil ca produsele să aibă un nivel mai scăzut de pesticide, dar cultivat la nivel local nu înseamnă neapărat organic. Nu strică să discutați cu persoana care vinde alimentele despre substanţele pe care le foloseşte în grădină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro